Nyheter

Raoul Wallenbergpris till Fred Taikon

Fred Taikon.

Årets Raoul Wallenbergpris tilldelas Fred Taikon. Han har under hela sitt liv arbetat för romers rättigheter, för att synliggöra antiziganism och det romska folkmordet under Förintelsen.

– När jag var tonåring och växte upp i Stockholm blev jag tidigt i skolan utsatt för diskriminering och mobbning, bara för att jag var rom. Det var startskottet till mitt engagemang och mitt arbete mot orättvisor i samhället, säger Fred Taikon i ett pressmeddelande.

Fred Taikons ideella engagemang för romers rättigheter startade på 40-talet och en av de första frågorna han engagerade sig i var romers rätt till en bostad.  

Taikon beskrivs som ”en katalysator för olika initiativ som främjat romers situation”. Han är grundare av organisationen É Romani Glinda och en av initiativtagarna till Romskt kulturcentrum i Stockholm.

Han har även medverkat i många utredningar och bidragit till att romerna har fått minoritetsstatus och modersmålsundervisning. 

– Fred är en förebild som likt Raoul Wallenberg använt mod, kreativitet och handlingskraft för att stå upp för en grupp som länge varit utsatt för förtryck, säger Michael Wernstedt, ordförande i juryn för Raoul Wallenbergpriset. 

Än idag är det vanligt att både unga och vuxna väljer att hålla sin romska identitet hemlig på grund av de fördomar som finns i samhället.

– Fred har bidragit till att synliggöra romers situation i Sverige, och som Raoul Wallenbergpristagare verkar han som förebild och inspiration för unga som också blir utsatta för förtryck på grund av deras bakgrund eller etnicitet”, fortsätter Michael Wernstedt.

Raoul Wallenbergpriset uppmärksammar en person som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar mot rasism, intolerans och alla människors lika värde.  

Fred Taikon säger att priset för honom är ett prestigefyllt bevis för att många års arbete för romernas mänskliga rättigheter och kampen mot rasism har varit betydelsefull. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV