Nyheter

Ojämlikheten ökar med högerregering

Riksdagens plenisal.

#val22 Siffror från Statistiska centralbyrån som granskats av tankesmedjan Katalys visar att högerns ekonomiska politik gynnar de rika och späder på klyftorna i samhället. 

– Det är viktigt att väljarna får veta vad konsekvenserna av olika regeringsalternativ kommer bli. En fördelningspolitisk katastrof väntar om högern vinner valet, säger Katalys chef Daniel Suhonen i ett pressmeddelande.

Han lutar sig mot resultatet som framkommer i rapporten, Det gör skillnad vem som styr, och som presenterades i söndags. Det är en genomgång av hur de olika riksdagspartierna påverkat fördelningspolitiken de senaste åtta åren (2014-2022). 

När de forna allianspartierna i olika konstellationer varit med och påverkat enskilda statsbudgetar har ojämlikheten ökat. Det som ett resultat av den borgerliga ekonomiska politiken som fokuserar på sänkta skatter och höjda avdrag.  Åtgärder som gett mest till de redan välbeställda.

Så även om ojämlikheten ökar i Sverige, menar Katalys, att budgetsamarbetena mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tveklöst har gett bäst fördelningspolitiskt utfall under den granskade perioden.

”Med en uthållig ekonomisk politik som liknar den som har förts skulle Sverige kunna vara tillbaka på 1980-talets höga nivå av jämlikhet på drygt 30 år.”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vår granskning visar att ökad ojämlikhet inte är en naturlag. Budgetsamarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 2016–2018 pekar på att det går att driva en ekonomisk politik som minskar inkomstklyftorna, säger rapportförfattaren Vilgot Österlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV