Krönika

Det viktigaste är att stoppa fossilhögern

Annika Hirvonen.

#val22 Om hela Europa bara sparade 5 procent energi skulle vi komma ner på förra sommarens elpriser. Tänkvärt ändå. Men båda statsministerkandidaterna vill nu istället ge mest pengar till dem som använder mest el, konstaterar Annika Hirvonen inför valrörelsens sista vecka.

Vad är viktigast för dig av allt som står på spel i valet? Det som får mig att kliva upp varje morgon är drivkraften att stoppa fossilhögern – med SD i spetsen – från att ta makten över Sverige och vår framtid. 
 
Jag vill kunna se våra barn och unga i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde för dem. Inte bara de vita barnen: också ungdomarna i slöja som stolt bar sina nya kursböcker till universitetsterminens första föreläsning; också killarna som sliter i äldreomsorgen och hotas av utvisning till talibanernas Kabul. Det är nu som vi måste vända utsläppskurvorna för att deras framtid inte ska vara mycket mörkare än vår. Den dagen som alla de andra sju riksdagspartierna beslutade att kraftigt öka utsläppen i Sverige genom att sänka priserna på bensin och diesel satt vi maktlösa med våra 16 nej-röster i riksdagens kammare. Känslan som blandades med klimataktivisternas sång utanför riksdagen kommer fortsätta driva mig framåt.

Båda kandidaterna till statsminister vill nu också ge mest pengar på den som använder mest el, trots att såväl nationalekonomer som energiexperter varnar för att det ökar elpriserna. Det är tydligt att opinionssiffrorna väger tyngre än Sveriges ekonomi när S och M tävlar om att låta handlingskraftiga.

Här och nu står vi inför en höst fylld av oro. Krig i Europa som har orsakat skenande elpriser och en inflation vi inte sett på decennier. Skyhöga priser på bränsle, räntor som sticker iväg och stigande priser på mat.
 
Det har inte saknats förslag för att mildra effekten i våra plånböcker. Båda kandidaterna till statsminister vill nu också ge mest pengar på den som använder mest el, trots att såväl nationalekonomer som energiexperter varnar för att det ökar elpriserna. Det är tydligt att opinionssiffrorna väger tyngre än Sveriges ekonomi när S och M tävlar om att låta handlingskraftiga.
 
Fossilhögern försöker också dämpa hushållens kostnader med bamseplåster och populism. Miljöpartiet går istället till val på en ansvarstagande politik som sänker kostnaderna fort och stabilt, och samtidigt sänker utsläppen. Det gör vi genom ett stöd till energihushållning. Staten ska stå för 80 procent av kostnaderna när hushållen energieffektiviserar. Det är bra för dig nu. Det är bra på sikt. Det är bra för klimatet. Om hela Europa bara sparade 5 procent energi skulle vi komma ner på förra sommarens elpriser. Tänkvärt ändå. Till och med lite hoppfullt.
 
Det finns också människor i vårt land som fossilhögern inte vill rikta stöd till, utan istället kasta under bussen. Vi får nu larm efter larm om hur hårt de stigande priserna slår mot de med allra minst marginaler. Mot barnen som redan idag går till skolan med magar som värker av både hunger och oro över föräldrarnas ekonomi riskerar att få sin vardag ännu mer begränsad när föräldrarnas sista marginaler äts upp av höga matpriser.

Och för att en röst på Miljöpartiet är det bästa sättet att säkerställa att rasismen inte får makt över nästa regering.

Vi är i slutfasen av en valrörelse där högerpartierna använder barn i ekonomisk utsatthet som slagträ och tävlar om att göra livet svårt för dem och svartmåla. Vi har sett en kavalkad av förslag riktade mot, inte för, barn.
 
Miljöpartiet går till val på att sänka utsläppen, stärka välfärden och öka jämlikheten. Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga, och vi KAN inte bygga en framtid för våra barn om vi inte också säkrar deras nutid. Det är vad vi menar med att alla ska med när Sverige ställer om. Så nu ber jag om din röst. För att det behövs en stark röst för våra barns framtid, för en rättvis klimatomställning och för miljön i de rum där besluten ska fattas efter valet. Det finns tyvärr bara ett klimatparti – det visade riksdagens andra sju partier när de under våren sänkte priset på klimatutsläpp. Det finns bara ett miljöparti. Och för att en röst på Miljöpartiet är det bästa sättet att säkerställa att rasismen inte får makt över nästa regering.

Annika Hirvonen är gruppledare i riksdagen samt skolpolitisk och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV