Nyheter

Sex utan samtycke nu våldtäkt i Spanien

Kvinnor protesterar i samband med att Spaniens högsta domstol fastslog att fem män kända som ”La manada”, är skyldiga till våldtäkt.

Spanien skärper sin våldtäktslag och driver igenom lagstiftning som kräver uttryckligt samtycke för sex. Det räcker inte längre att anta att samtycke till exempel har getts genom tystnad.

För att sexuellt våld skulle anses vara våldtäkt, enligt spansk lag fram tills nu, var förövaren tvungen att ha använt våld eller skrämt offret.

Men nu har Spaniens underhus i parlamentet antagit en ny lag som kräver att sexuellt samtycke ska vara uttryckligt.

Den nya lagen skärper även straffet för sexuella trakasserier och stärker skyddet och ersättningen till offer för sexuellt våld, samt utökar skolornas sexualundervisning.

Lagen kommer sex år efter ett uppmärksammat gruppvåldtäktsmål i Spanien som ledde till stora protestdemonstrationer runt om i landet.

Det var under tjurlöpningsfestivalen i Pamplona 2016 som fem män som kallar sig ”la manada”, ”vargflock” i ungefärlig översättning, våldtog en 18-årig ung kvinna. De filmade övergreppet med mobiltelefonen. På filmen verkade kvinnan vara stilla och hade slutna ögon.

Den spanska domstolen vägrade initialt att döma för våldtäkt, på grund av avsaknaden av bevis på våld eller tvång och fallet togs upp av Spaniens högsta domstol, som åsidosatte två lägre domstolar och dömde de fem männen till 15 års fängelse vardera för våldtäkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV