Nyheter

Världens mammor välkomnade Stenevi tillbaka

Märta Stenevi (MP) och Saynab Muse, Världens mammor.

Orten Skäggetorp utanför Linköping har varit hårt utsatt för skjutningar och sex personer har skjutits ihjäl bara under det senaste året. Det har resulterat i att ortens skola har stängt och att eleverna nu bussas till andra skolor i Linköping. Saynab Muse från föreningen Världens mammor bjöd in samtliga partiledare efter vårens kravaller. Märta Stenevi antog utmaningen.

Det var efter vårens uppmärksammade kravaller som sexbarnsmamman Saynab Muse från föreningen Världens mammor utmanade Sveriges partiledare att komma till Skäggetorp utanför Linköping.

– Dela min vardag i ett dygn. Känn min oro, sa hon med adress till landets politiker.

Föreningen Världens mammor drev tillsammans projektet Prova mitt liv.

Skäggetorp – en del av Sverige
Skäggetorp – en del av Sverige. FOTO Frida Whinehouse

Märta Stenevi antog Saynab Muses utmaning. Under tjugofyra timmar följde hon, och hennes livvakter Världens mammor i stadsdelen. Saynab Muse kunde visa på en rad missförhållanden. Eftersatta byggnader, hög arbetslöshet, låg grad av samhällsservice, utbredd fattigdom, öppen narkotikaförsäljning. I veckan gjorde Stenevi ett återbesök.

– Jag känner en stor vrede över de förslag som nu kommer från högern och hur den blåbruna sidan pratar om människor. Det handlar om barn som är födda här som nu pratas om som invandrade problem, säger hon till Fempers nyheter.

Skäggetorp har varit hårt utsatta för skjutningar. Sex personer har skjutits ihjäl bara under det senaste året. Ortens skola har stängt och eleverna  bussas till andra skolor i Linköping. Orten finns också på polisens lista över utsatta områden, men Stenevi vill hellre prata om eftersatta områden, politiskt eftersatta områden:

Världens mammor i Skäggetorp
Världens mammor i Skäggetorp. FOTO: Frida Whinehouse

– Kriminalitet är inte ett invandrarproblem, det är ett fattigdomsproblem. De här mammorna vill inget hellre än att komma i arbeta. Nu har de en stigande oro över ekonomi och samhällsutveckling. De har små marginaler.  och undrar hur de ska klara kläder och bra mat till barnen i vinter.

Under sommaren har Världens mammor arbetat med att höja engagemanget för valet. Bland annat har man arrangerat en uppmärksammad och välbesökt Röstfest.

– När jag möter mammorna i Rosengård, Tensta eller Skäggetorp vittnar alla om samma sak – ett fullständigt frånvarande samhälle. Skolorna har för dåliga resurser, deras tonårsbarn får aldrig komma på arbetsintervju och pengarna räcker aldrig hela månaden. De enda dörrarna som står öppna är gängens, säger Märta Stenevi.

Under mötet diskuterades problem med uppsägningar på socialtjänsten och de bristande resurserna – och det stundande valet:
– Jag ska rösta på söndag, och jag uppmanar andra att göra detsamma, säger Saynab Muse, Världens mammor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV