Nyheter

Könsskillnaderna förstärktes i årets val

Från SVT:s valvaka 2022.

#val22 Det blev ett extremt jämnt val 2022 där högersidan ser ut att få flest mandat. Könsdimensionen förstärktes. Aldrig tidigare har män och kvinnor röstat så olika. Valdeltagandet sjönk.

Högersidan med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har på måndag morgonen 175 mandat. Medan de rödgröna partierna Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har 174 mandat i nuläget.

Rösträkningen pågår dock fortfarande. Det definitiva resultatet är alltså ännu inte fastställt. Kanske blir det klart först på onsdag, när de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna har räknats.

Miljöpartiet och Liberalerna klarade sig båda kvar i riksdagen. Moderaterna är inte längre Sveriges näst största parti.

Oavsett hur slutresultatet blir när det väl fastställs så blir det små marginaler i riksdagen för den sida som kommer att styra.

Trenden att män och kvinnor röstar olika förstärktes i det här valet. Aldrig tidigare har skillnaderna i röstning mellan män och kvinnor varit så stor.

En av förklaringarna till varför det är så är att män och kvinnor prioriterar olika när det handlar om vilka politiska frågor de anser viktigast. Män prioriterar lag och ordning, energi och kärnkraft. Samma frågor som kom att dominera valrörelsen, enligt alla experter. Kvinnor anser sjukvård, jämställdhet och skola vara viktiga frågor.

SVT:s vallokalundersökning, Valu, visade också att sjukvård och skola var väljarnas viktigaste frågor – precis som i tidigare val.

Valdeltagandet är i den senaste uppdateringen från Valmyndigheten 81,3 procent och förväntas hamna på 83 procent. Samma siffra var vid förra valet 87 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV