Nyheter

Feministiskt initiativ ur kommunfullmäktige i storstäderna

Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ.

#val 22 På måndagsmorgonen när nästan alla valdistrikt räknats låg Feministiskt initiativ på 0,8 procent i Göteborg – ett av partiets tio starkaste fästen. Det räckte inte för att hålla sig kvar i kommunfullmäktige. Partiet tvingas också lämna fullmäktige i Stockholm, Uppsala, Lund och Gnesta.

– Det är lite deppigt här nu, inte bara för att vi inte når spärren. Vi ser också att det blåbruna blocket vinner på riksnivå, sade Teysir Subhi till Göteborgs-Posten från partiets valvaka.

Partiet som hade satsat på kommunvalen i första hand lyckas inte heller klara sig kvar i stadshuset i Stockholm, utan lämnar kommunfullmäktige där efter åtta år.

– Vi är stolta över den feministiska och antirasistiska politik vi drev igenom när vi var med och styrde. Vi införde våldsprevention i skolorna, satsade på jobb för kvinnor långt från arbetsmarknaden och tredubblade stödet till stadens tjej- och kvinnojourer. Vi har alltid satt kvinnor, barn och de mest utsatta främst, säger Antonia Simon, ordförande för Feministiskt initiativ Stockholm i ett pressmeddelande.

Partiet lyckades inte heller ta sig in i några av de nya kommuner där de ställde upp, och inte heller i någon av regionerna. Feministiskt initiativ har haft ett starkt fäste i Simrishamn under Gudrun Schymans ledning. Tidigare i år ombildades dock partiet till Klimatinitiativ Simrishamn som nu ser ut att ta sig in i fullmäktige med 2,4 procent av rösterna.

Feministiskt initiativ växer däremot i Gullspång, Strömstad och Kiruna – ”vårt ljus i det politiska mörkret”, skriver partiledaren Teysir Subhi i ett inlägg på Facebook.

Enligt henne är botten nådd. 

– Sverige och Europa går åt ett felaktigt, rasistiskt håll. Min uppmaning till alla progressiva krafter i landet är att det är dags att resa sig nu, säger hon.

Hon slår fast att ”Feministiskt initiativ är och förblir Sverigedemokraternas främsta motpol.” Och hon tackar alla som arbetat med och för partiet under den gångna mandatperioden och inte minst under valrörelsen.

”Det är slitsamt att vara antirasist och feminist idag och det är okej att känna sig både besviken, uppgiven, trött, arg och ledsen. Det är mänskligt. Fi gick till val på en omsorgslinje – med omsorg om alla liv och allt levande – och den står vi fast vid, både politiskt och hur vi är som medmänniskor. Ta hand om dig och varandra.”, skriver Subhi i ett inlägg på sociala medier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV