Debatt

Mammor mot Nato vill ha svar av Mp och V

 Mammor mot Nato tycker att ett medlemskap i Nato borde underställas en folkomröstning.

#val22 ”Vi vill, att en så stor fråga som Natomedlemskap, som riskerar att få så stora konsekvenser för våra barns framtid också ges utrymme för ordentlig diskussion och ordentliga demokratiska processer. Vi vill ha rätten att tycka till om ett Natomedlemskap. Vi vill ha en folkomröstning. ”
Det skriver 17 mammor mot Nato inför söndagens val.

Nu är det inte lång tid kvar till valdagen är över och det politiska styret för Sverige ska formas. Men innan vi lägger våra röster finns det en fråga vi vill ha svar på:

Kommer vi, det svenska folket, få en chans att yttra vår åsikt om svenskt medlemskap i Nato? Vi vill veta om Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer ställa en folkomröstning om Nato som villkor för att delta i en framtida regering.

Det är bara dessa två riksdagspartier som tydligt visat det problematiska med att Sverige inte längre kommer ha en självständig utrikespolitik för fred, som problematiserat det faktum att Sverige abrupt och utan demokratisk förankring gett upp 200 år av alliansfrihet.

Ett Natomedlemskap innebär att Sverige måste ställa upp militärt om ett annat Natoland blir attackerat. Det kan komma att innebära att våra barn skickas ut i krig.

Natomedlemskap innebär att krigsfartyg från andra Natoländer kan uppehålla sig på svenskt territorium utan att behöva avslöja om de är kärnvapenbestyckade eller inte. Ett Natomedlemskap innebär dessutom att våra barn kan skickas ut i krig där kärnvapen förekommer.

Ett medlemskap i Nato innebär att Sverige inte längre kommer ha en möjlighet att vara den tydliga röst för fred och diplomati som vårt land av tradition har varit. Ett bland många exempel på detta är när vi under Korea-kriget i början av 1950-talet trots påtryckningar från våra grannländer, Natomedlemmarna Norge och Danmark, valde att skicka ett fältsjukhus istället för militär.

Ett Natomedlemskap innebär att vi förlorar möjligheten att ses som neutrala och kunna bistå med humanitära korridorer och hjälp i krigsområden.

Ett medlemskap innebär att vi förlorar vår utrikespolitiska självständighet. I stället kommer vi ingå i en allians vars militära ledning – alltid – styrs från USA, ett USA som är bland de länder i världen som varit inblandat i flest militära konflikter utanför sina egna gränser. Sverige har haft en stolt tradition av att stå upp för utsatta länder mot stormakter, vi gjorde det under USA:s krig i Vietnam och Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien.

Vi vill att Sverige ska behålla sin självständighet och verka för fred. Vi har sluppit krig och vill att detsamma ska gälla för våra barn. Det kommer att bli bra mycket svårare när vi är med i en kärnvapenallians. Vi ser redan hur vår demokrati inskränks; Sverige har gjort hemliga avtal med Turkiet, en stat som kränker de mänskliga rättigheterna. Sveriges regering har välkomnat att vi utsätts för censur och därmed omyndigförklarat oss. Vi anses inte längre mogna att själva avgöra vad som är propaganda och vad som är relevanta nyheter från de ryska nyhetskanalerna. Censur och hemliga avtal är inte värdigt en demokrati.

Vi vill, att en så stor fråga som Natomedlemskap, som riskerar att få så stora konsekvenser för våra barns framtid också ges utrymme för ordentlig diskussion och ordentliga demokratiska processer. Vi vill ha rätten att tycka till om ett Natomedlemskap. Vi vill ha en folkomröstning. Så, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, kommer ni ställa folkomröstning om Nato medlemskap som villkor för att ingå i en Svensk regering?
 
Mammor mot Nato
Martina Skrak, Malmö och initiativtagare till gruppen Mammor mot Nato
Anna-Klara Bratt, Stockholm
Birgitta Axelsson Edström, Kalmar
Christine Klackenberg, Nyköping
LiseLotte Olsson, Nordmaling
Sanela Selimovic, Malmö
Laura Purdy, Luleå
Madeleine Håkansson, Malmö
Ameli Frostell, Landskrona
Sandra Mónica Sundsvall
Maria Johansson, Halmstad
Linn Alenius, Lund
Helena Falk, Lund
Gunilla Ryd, Malmö
Fiona Winders, Malmö
Sarah Emery, Lund
Elisavet Johansson Tziampazis, Malmö

Vill du också vara med i Mammor mot Nato? Gå med i Facebook-gruppen med samma namn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV