Nyheter

Krav på socialtjänstminister i nästa regering

Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

I väntan på sluträkningen av valrösterna går Akademikerförbundet SSR ut och kräver att Sveriges nästa regeringen tillsätter en socialtjänstminister.

Förbundet vill att den nya regeringen utser en ny minister med ansvar för att förbättra socialtjänstens förutsättningar och ta fram en ny socialtjänstlag.

– Sverige behöver en Socialtjänstminister med ansvar för det förebyggande arbetet och för att sätta socialtjänsten i fokus. Socialtjänsten är samhällets sista skyddsnät och frågorna försvinner lätt när en minister har för många ansvarsområden, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR i ett uttalande.

Den nya ministerns första uppgift skulle, enligt SSR, vara att presentera en ny socialtjänstlag.

– Vi har väntat länge på en ny socialtjänstlag med tydligt krav på kommunerna att prioritera det förebyggande arbetet. En ny lag måste komma på plats före sommaren och behöver följas av mer pengar till kommunerna, säger Heike Erkers.

SSR understryker att det är avgörande att en ny socialtjänstlag lyfter det förebyggande arbetet samt att alla insatser ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Enligt förbundet behöver Sverige 10 000 fler som arbetar förebyggande. För att nå detta kommer det behövas en satsning på 10 miljarder kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV