Nyheter

Paret Obamas porträtt i Vita huset 

Tidigare president Barack Obama och före detta första damen Michelle Obama avslöjade av Vita huset-porträtt under en ceremoni onsdagen den 7 september 2022.

Barack och Michelle Obama återvänder till Vita huset för att avtäcka sina officiella porträtt och blir det första svarta paret att smycka väggarna i Vita huset. 

Amerikas första svarta president Barack Obama och första dam Michelle Obama gjorde i samband med avtäckningen sin första visit till Vita huset sedan januari 2017. Den officiella porträttavtäckningen skulle traditionellt ha hållits under dåvarande Donald Trumps presidentperiod men han vägrade att hålla evenemanget.

Obama-målningarna kommer inte att se ut som andra i Vita husets porträttsamling eftersom de var USAs första svarta president och första dam. Något som Michelle Obama reflekterade över under ceremonin.

”Som Barack sa, om vi två kan hamna på väggarna till världens mest berömda adress… är det så viktigt för varje ungt barn som tvivlar på sig själva att tro att de också kan”.

Barack Obamas porträtt visar den tidigare presidenten som står i mitten av duken iförd en svart kostym med en grå slips. Konstnären Robert McCurdy är känd för sina fotorealistiska porträtt och skarpa vita bakgrunder och har tidigare porträtterat den kända författaren Toni Morrison och boxaren Muhammad Ali. Den 70-årige konstnären, ursprungligen från Pennsylvania, är en mästare i fotorealism – vilket betyder att han försöker replikera ett fotografi så nära som möjligt.

Michelle Obamas porträtt visar henne sittande på en soffa i Vita husets röda rum, iklädd en formell blå klänning. Konstnären Sharon Sprung, 69 år, är mest uppskattad för sina oljemålningar som är just uttrycksfullt känslomässiga porträtt av kvinnor och ofta har en juvelliknande färgpalett.

Porträttavtäckningen är en tradition som går tillbaka till 1978 när president Jimmy Carter bjöd tillbaka sin närmaste föregångare Gerald Ford till Vita huset.

Innan Trump vann valet 2016 och efterträdde Obama, var han en del av en kampanj som felaktigt antydde att Obama inte var född i USA och därför inte heller kunde vara USA:s president. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV