Nyheter

Barnprogrammet Greta Gris får sitt första samkönade par

Efter 18 år introducerar det globalt populära barnprogrammet Greta Gris programmets första samkönade föräldrapar.

Avsnittet som fått titeln ”familjer” sändes först i Storbritannien där Greta Gris (Peppa pig) producerats genom åren.

I scenen ritar lilla isbjörnen Penny ett porträtt av sin familj och förklarar ”Jag bor med min mamma och min andra mamma. En mamma är läkare och en mamma lagar spagetti”.

Ingen vet varför skaparna Mark Baker och Neville Astley valde att introducera lesbiska mammor. Men troligtvis har en nätkampanj och namninsamling i USA som lett till över 22 000 namnunderskrifter som kräver ett samkönat par i barnprogrammet haft något med beslutet att göra.

Sänds i 180 länder och översatt till 40 språk

De senaste två decennierna har Peppa Pig växt från ett barnprogram som från början var mest populärt i Storbritannien, till ett franchise med en miljardomsättning som bland annat omfattar leksaker, klädlinjer och nöjesparker i Shanghai och Orlando som besöks av hundratusentals superfans.

Barnprogrammet fokusera på familjelivet genom att följa Peppa Pigs familj, hennes dagisvänner och deras föräldrar, animerade som djur. Programmet vänder sig till barn över tre år. Peppa Pig är den mest sedda serien ”on demand” i världen genom Youtube, streamingtjänster och den officiella appen. Serien har belönats med flera utmärkelser.

Andra tecknade serier som har diversifierat sin rollbesättning med fler hbtqi+-karaktärer är Steven universe, Adventure time och My little pony. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV