Nyheter

Jessie Sommarström tar en historisk seger i Årets kock 2022

Jessie Sommarström landade på 775 poäng av 800 möjliga, medan tvåan i tävlingen Oskar Persson fick 682 poäng.

Det tog 34 år innan den andra kvinnan i tävlingens historia blev Årets kock. Det var också andra gången Jessie Sommarström var i final med sju andra män – denna gång vann hon överlägset. ”Jag hoppas att fler kvinnor kan tävla” säger hon till TT.

”En dröm har gått i uppfyllelse”, så beskriver 43-åriga Jessie Sommarström segern till media efter att blivit korad som svensk mästare i professionell matlagning.

Trots en svår start på finalen med en mixer som slutade fungera och ett körschema som fick skrotas var det självklart för juryn att Jessie Sommarström var den bästa kocken.

Hon var också i final år 2020, men fick då avsluta tävlingen i förtid på grund av sjukdom. Till vardags är hon kreativ ledare på Urban deli i Stockholm.

I en bransch där en stor majoritet är vita män är det inte så konstigt att tävlingen Årets kock har varit mansdominerad under sin 40-åriga historia. Sist en kvinna titulerade sig som Årets kock var 1988 då kocken Kristina Pettersson tog hem segern.

I årets final på Annexet i Stockholm fick finalisterna bland annat laga tre olika kanapéer och en lammsadel tillagad på samma sätt som kända kocken Karin Fransson brukade laga sitt lamm på Hotell Borgholm. Därefter gick fyra av åtta kockar vidare till nästa moment som var att tillaga två rätter med kummel – en fisk som var ny för Sommarström – som huvudingrediens.

Det kvinnliga kocknätverket Take over, som startades av kockarna Linn Söderström och Lisa Lönner, har sedan 2014 arbetat för att stötta fler kvinnor att ägna sig åt högre gastronomi och göra karriär som kockar. Sedan dess har nätverket genomfört över 20 gästspel där totalt runt 70 kockar har deltagit. Efter två års paus sker nästa gästspel i Stockholm den 3 oktober på restaurang Portal. Gästspelen skapar en möjlighet för varje kock att laga och presentera sin egen rätt inför en restaurangpublik.

Sommarström, till vardags kreativ ledare på Urban Deli, är den andra kvinnan som vinner i tävlingens snart 40-åriga historia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV