Femperspodden

#18 Kvinnor anklagar Persbrandt för grova sexuella kränkningar

FOTO: Claudio Bresciani/TT.

I ett grävreportage av journalisten Frida Sundkvist i Dagens ETC berättade flera kvinnor för första gången om deras erfarenheter av Mikael Persbrandt. Vittnesmålen sträcker sig från slutet av 1990-talet till mitten av 2010-talet och omfattar allvarliga anklagelser. Hör Frida Sundkvist om sitt arbete med reportaget i veckans Femperspodd.

Journalisten Frida Sundkvist har lagt månader på att verifiera kvinnornas berättelser med andra som var där som till exempel kollegor eller vänner som fick höra om incidenten när det hände.

Kvinnorna, som har valt att inte framträda med namn, har flera liknelser i sina vittnesmål. Bland annat var flera av dem unga och nya i filmindustrin när händelsen skedde. De berättade också om en tystnadskultur där kollegor i produktionen kände till Persbrandt beteende men inte gjorde något.

Mikael Persbrandt avböjde att medverka i granskningen men i ett mail till reportern bekräftar han ”ett tidigare dåligt beteende” och skriver ”historiskt har jag haft sidor och betett mig på sätt som jag idag inte är stolt över och som jag lämnat bakom mig. Parallellt har hela branschen tagit flera avgörande steg för att komma åt de strukturella problem med ojämlikhet och arbetsmiljö som funnits”, skriver Mikael Persbrandt.

En kvinna säger att hon var omyndig när hon utsattes för grov sexuell kränkning av Persbrandt, en annan berättar att han tog ett grepp om hennes underliv i baren mitt under Guldbaggegalan, en tredje om ”grova sexuella inviter” och när hon sa ifrån fick hon utstå repressalier.

Persbrandt har inte blivit polisanmäld för händelserna.

Enligt Dagens ETC fick både Netflix och det brittiska produktionsbolaget Eventfilm, som ligger bakom serien Sex education i vilken Persbrandt har medverkat sedan 2019, ett mail från en visselblåsare och kände till anklagelserna mot Mikael Persbrandt. Verken Netflix eller produktionsbolaget svarade på frågor från reporten Frida Sundkvist.

Redaktör: Sagal Hussein Omar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV