Nyheter

Hatstorm kring Disneys nya svarta Ariel i ”Lilla sjöjungfrun” 

FOTO: Richard Shotwell/AP/TT.

De flesta fans var glada över nyheten att Halle Bailey skulle spela Ariel. Men nättrollen var minst lika högljudda och uttryckte sina känslor om en svart sjöjungfru-prinsessa med hashtaggen #NotMyAriel.

Disneyeventet D23 Expo är ett tillfälle för nördar och vuxna Disneyfans från världens alla hörn att få en möjlighet att förhandsgranska Disneys kommande park- och filmutbud. I år fick fansen bland annat träffa den oscarsbelönade regissören Barry Jenkins, som berättade om Mufasa, uppföljaren till Lejonkungen. 

En av de mest uppseendeväckande och omtalade händelserna på mässan blev dock visningen av den korta versionen av trailern för Disneys efterlängtade nyinspelning av den klassiska tecknade filmen The Little mermaid (Lilla sjöjungfrun), med Halle Bailey som den rödhåriga sjöjungfrun Arial. Skådespelaren och sångaren Halle Bailey är mest känd från den hyllade systerduon Chloe x Halle och fick främst rollen för sin sångröst.

De flesta Disneyfans var glada över teasern och prisade Baileys röst i ett utdrag av filmens ikoniska låt ”Part of Your World”. Medan andra, det vill säga rasister, prompt tog sig till sociala medier för att klaga på Bailey, utpeka Disney som överdrivet ”PK” och skriva att det går emot den ursprungliga HC Andersen sagan som publicerades 1837 för första gången.

Bailey del av Disneys historia

I en intervju med Variety tar 22-åriga Halle Bailey upp backlashen och hatet som spridits med hashtaggen #NotMyArielmot, och säger att det var hennes svarta morföräldrars ord och perspektiv som fick henne att förstå varför vissa människor är upprörda.

”Det var inspirerande och vackert att höra deras uppmuntrande ord när de sade: Du förstår inte hur betydelsefullt det här är för oss, för vårt samhälle, för alla de små svarta och bruna tjejerna som kommer att se sig själva i dig.”, säger hon till amerikanska Variety.

Innan castingen av Bailey hade bara en annan svart skådespelare krönts till Disneyprinsessa, Anika Noni Rose som rösten till Tiana i Prinsessan och grodan från 2009.

Den Lilla sjöjungfrun kommer att släppas på bio den 26 maj 2023 och i rollerna finns Melissa McCarthy som Ursula och Javier Bardem som kung Triton. Filmen är regisserad av Rob Marshall och kommer att innehålla nya låtar skrivna av Alan Menken – den ursprungliga kompositören av originalsoundtracket.

Andra nyheter från Disneys D23 Expo 2022

Rachel Zegler som Snövit och Gal Gadot som den onda drottningen i nästa års live-action nyinspelning av Snow white.

Produktionsbolaget Pixar tar tillbaka Amy Poehler till uppföljaren Inside out 2 (Svensk titel Insidan ut) med tonårstema.

Jamie Lee Curtis kommer att spela Madame Leota i nästa års animerade film Haunted mansion.

*Puffbild: Halle Bailey. FOTO: Jordan Strauss/Invision/AP/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV