Nyheter

Trump och tre av hans barn inför rätta

New York States justitieminister Letitia James talar under en presskonferens på sitt kontor i New York.

USA:s före detta president Donald Trump kan se fram emot ytterligare en rättegång nu när han och tre av hans barn anklagas för att ha överdrivit värdet på sina fastigheter för att lura till sig lån. Stämningsansökan har lämnats till delstatsdomstolen i New York.

Enligt en civil stämningsansökan inlämnad av chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement, Letitia James (demokrat), så både ljög och bedrog Donald Trump när han systematiskt övervärderade sitt affärsimperium för egen vinning.

I den mer än 200 sidor långa stämningsansökan hävdar New Yorks åklagarmyndighet att bedrägeriet berörde alla aspekter av Trumps verksamhet, inklusive fastigheter och golfbanor. Enligt åtalet har detta gjort det möjligt för Trump att ta lån till förmånliga villkor.

– Det här beteendet kan inte bara skjutas åt sidan och avfärdas som något slags misstag i god tro, sade Letitia James vid en presskonferens i New York onsdagen den 21 september.

Systematisk övervärdering av tillgångar

Enligt James utarbetade Trumps företag rapporter om den finansiella ställningen varje år för att lämna till banker och andra finansiella institutioner, vilka sedan låg till grund för lån som familjebolaget tog. Det var i dessa rapporter som tillgångarna systematiskt skrevs upp.

Ett exempel på bedrägerier som James tog upp handlade om en lyxlägenhet på fifth avenue i New York som var på 1 020 kvadratmeter men uppgavs uppgå till 2 780 kvadratmeter i redovisningen.

Enligt stämningsansökan hade Trump även under falska premisser uppgett att värdet på hans golfresort Mar-a-Lago i Florida låg på motsvarande drygt 8 miljarder kronor, vilket möjliggjorde byggandet av bostäder på platsen. Det verkliga värdet var cirka tio gånger lägre står det i åtalet.

Donald Trump, VD för Trump Organization poserar med sina barn
Donald Trump, VD för Trump Organization poserar med sina barn. Från vänster, Eric, Donald Jr. och Ivanka. FOTO: Mark Lennihan/AP/TT

Stämningen som lämnats in i en domstol på Manhattan omfattar också anklagelser mot presidentens tre äldsta barn, Donald Trump Jr, Eric Trump och Ivanka Trump. Den tidigare finanschefen för Trump Organization Allen Weisselberg och Jeff McConney, en annan långvarig företagsledare, omfattas även de av stämningen.

Medvetna bedrägerier

James inledde sin utredning 2019 efter att Trumps tidigare personliga advokat Michael Cohen vittnat inför kongressen om att Trump blåste upp värdet på vissa tillgångar för att få lån och försäkringar och undervärderade andra för att få skatteförmåner.

I januari sa New Yorks åklagarmyndighet att de hittat ”betydande bevis” som tyder på att Trump organization använde falska eller vilseledande information om värdet och tillgångarna i sina finansiella rapporter för att få lån, försäkringar och skatteförmåner. Månaden därpå slutade Trumps mångåriga redovisningsbyrå sitt arbete för Trump organization. 

Enligt stämningsansökan var Eric Trump, Ivanka Trump och Donald Trump Jr medvetna om det som hände och ”deltog medvetet” i de påstådda bedrägerierna.

I april, efter en utdragen juridisk kamp för att genomdriva stämningarna mot Trump och hans vuxna barn, sade advokater på James kontor att de närmade sig slutet av utredningen och behövde Trumps vittnesmål innan de fattade ett definitivt beslut. Därefter förhördes Trump, som valde att inte svara på frågor och använde sin rätt att tiga.

Trump kallar stämningen ”häxjakt”

Donald Trump gjorde nyligen ett uttalande om den civila stämningen på sociala medier och kallade stämningsansökan för en ”häxjakt” och anklagade samtidigt Letitia James, som är svart, för att vara ”rasist” och en ”bedragare”.

Justitieministern kräver 250 miljoner dollar från Trump organization och vill att Donald Trump, Ivanka Trump, Eric Trump och Donald Trump Jr nekas rätten att göra affärer i delstaten New York.

Den 29 oktober 2021 meddelade Letitia James att hon kandiderade till att bli New Yorks guvernör. Detta efter att hon hade övervakat utredningen av anklagelser om sexuella trakasserier mot den dåvarande guvernören Andrew Cuomo. James drog dock tillbaka sin kandidatur i förtid på grund av bristande finansiering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV