Nyheter

Ryska trollfabriker attackerade kvinnomarschen

Kvinnor över hela världen marscherade i solidaritet med Women's march som hölls i Washington och för kvinnors rättigheter och som protest mot Trump.

Ett reportage från New York Times beskriver hur ryska trollkonton försökte skapa splittring bland organisatörer och deltagare i Women’s March – en gräsrotsrörelse som skapades av aktivister som en motreaktion på Trumps valvinst 2016.

New York Times rapporterar att trollfabriker kopplade till den ryska underrättelsetjänsten genomförde en genomtänkt och planerad attackkampanj mot kvinnomarschen (Women’s March) 2017.

Kvinnomarschen som organiserades av aktivister och var en massiv och världsomspännande protest som hölls för första gången i januari 2017, dagen efter att Donald Trump invigdes som president och efter att han verkade erkänna sexuella övergrepp under den ökända Access Hollywood inspelningen.

Enligt New York Times ligger Internet Research Agency, en trollfabrik med anknytning till den ryska underrättelsetjänsten, bakom kampanjen. Samma trollfabrik har enligt den amerikanska underrättelsetjänsten försökt underminera det amerikanska valet 2016 med liknade attacker på nätet.

Tydlig strategi

Strategin var tydlig – så politisk oenighet bland kvinnomarschens olika fraktioner. Kampanjen innehöll reklam, PR, och text skriven av copywriters på sociala medier, ofta som fiktiva amerikaner med inlägg som var kritiska mot Women’s March-rörelsen.

Bland annat skapades 152 olika fiktiva twitterkonton, som sedan publicerade totalt 2 642 tweets. Attackkampanjen inkluderade konton som utgav sig för att vara svarta kvinnor som är kritiska till vit feminism, konservativa kvinnor som kände sig utestängda eller män som hånade feminism.

I reportaget framgår det också att attackkampanj utnyttjade redan existerande splittringar i det amerikanska samhället efter valet 2016. I konservativ media riktades kritik mot en av frontfigurerna Tamika Mallory, för att ha valt att inte fördöma ledaren för Nation of islam Louis Farrakhan. En annan frontfigur Linda Sarsour fick utstå kritik för hennes hållning i Israel och Palestina konflikten.

Medan de årliga marscherna har fortsatt, plågades den centrala organisationen av Women’s March åren efter valet 2016 av omskrivna och omtalade interna stridigheter.

Marschen som hölls den 21 januari 2017 omskrivs som den största endagsprotesten i USA:s historia. Miljontals amerikanska kvinnor  protesterade på olika platser i landet och även kvinnor i andra länder deltog. Mer än 650 marscher anordnades samma dag världen över.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV