Intervju

Internationellt stöd viktigt för Irans kvinnor

Stöddemonstration i Kolkata Indien för kvinnorna i Iran.

I ett öppet brev till utrikesministern och Utrikesdepartementet (UD) skriver gräsrotsorganisationen Kvinnors nätverk att de förväntar sig ett offentligt stöd för det iranska folket och en markering mot den iranska regimen.

– De människor som vågar stå upp mot regimen i Iran nu behöver allt stöd de kan få, säger Leila Qaraee, ordförande i Kvinnors nätverk till Fempers nyheter.

För drygt fyrtio år sedan fängslades hon själv för sina protester mot den dåvarande regimen i Iran. Tillsammans med sin dotter – då ett spädbarn – på armen sattes hon i fängelse.

– Mitt enda hopp då var min mamma, som var analfabet, men som jag visste skulle sprida mitt ord om vad som hänt och söka stöd och hjälp för mig och alla andra som hade fängslats. Jag visste att mina medsystrar runtom i landet och världen skulle stå på min sida, säger Qaraee och tillägger:

– Därför är det också så viktigt att vi gör samma sak nu och står på det iranska folket sida.

Stor solidaritet

Leila Qaraee som följer utvecklingen i hemlandet dag och natt berättar att även afghanska kvinnor i Iran är ute på gatorna i solidaritet.

– De utsätter sig för stora risker när de går ut och protesterar, dels kan de drabbas av regimens våld för att de protesterar mot den och för kvinnors rättigheter, dels riskerar de att bli utvisade ur landet om de tillfångatas av säkerhetsstyrkor. Ändå tar de risken, säger hon.

Samtidigt kommer bilder från hela världen på kvinnor som är ute på gatorna och visar sitt stöd för de iranska kvinnorna och hela det iranska folket.

Det är utifrån övertygelsen att det stödet som omvärlden visar är viktigt för iranierna och deras möjligheter att uppnå frihet, som Leila Qaraee och Kvinnors nätverket har tagit initiativ till och skrivet brevet som nu har skickats till utrikesministern och UD.

Brev till utrikesministern

”Den iranska sedlighetspolisens dödsmisshandel av den 22-åriga kurdisk-iranska kvinnan Mahsa Amini har utlöst en våg av protester mot den iranska regeringen, och varje dag ansluter fler människor.

Den iranska regeringen har besvarat protesterna med våld och tvång, vilket resulterar i att många kvinnor, män, ungdomar och till och med barn arresteras och mördas.

Vi på Kvinnors Nätverk är oroliga för våra systrar och bröder i Iran och undrar varför Sverige inte har reagerat starkare mot den iranska regeringens mord på sina medborgare.

Vi förväntar oss att Utrikesdepartementet kallar den iranska ambassadören, uttrycker sitt stöd för det iranska folket och markerar mot den iranska regimens brutala agerande.

Vi förväntar oss att Sverige agerar och visar sitt stöd för kvinnors och barns rättigheter, och inte förhåller sig passivt inför denna feministiska revolt.

KVINNORS NÄTVERK/Leila Qaraee, ordförande”