Nyheter

Kuba godkänner samkönade äktenskap i folkomröstning

FOTO: Ramon Espinosa/AP/TT.

Kubanerna har med en överväldigande majoritet godkänt en ny familjelagstiftning. Lagförslaget innebär bland annat att samkönade par kan gifta sig och adoptera. 

Söndagen den 25 september höll Kuba sin fjärde nationella folkomröstning sedan 1959 års revolution. Kubaner som var 16 år och äldre uppmanades att rösta ja eller nej på frågan ”Är du för den nya familjelagen?”, en revidering av 1975 års familjelag. Den nya lagen ska ge större skydd åt kvinnor, barn och äldre samt tillåta hbtq-par att gifta sig och adoptera barn.

Även surrogatmödraskap tillåt så länge ingen ekonomisk transaktion förekommer.

Utanför en vallokal i Havanna, sade president Miguel Diaz-Canel att landets familjelag behövde en nödvändig revidering.

Över åtta miljoner kubaner var röstberättigade vid söndagens folkomröstning. Mer än 3,9 miljoner väljare röstade för att godkänna lagförslaget (66,9 %), medan 1,95 miljoner motsatte sig lagändringen (33 %), sa Alina Balseiro Gutierrez, ledare för Kubas nationella valkommission på statlig tv på måndagen.

Resultatet från folkomröstningen är ett avsteg från den politiska miljön 2018 och 2019 då förespråkare utan framgång försökte inkludera samkönat äktenskap i den nya konstitutionen. Försöket stoppades då av religiösa grupper.

Kubaner deltar i ett offentligt möte för att diskutera utkastet till en ny familjelag i Havanna, Kuba, fredagen i mars
Kubaner deltar i ett offentligt möte för att diskutera utkastet till en ny familjelag i Havanna, Kuba, fredagen i mars. 4, 2022. FOTO: Ramon Espinosa/AP/TT

The Associated Press (AP) rapporterade i februari att den kubanska regeringen höll mer än 79 000 möten mellan februari och april för att diskutera några av de föreslagna ändringarna, och ändrade några av lagförslagen baserat på feedback från samhället.

Under Kubas lagar är oberoende grupper i civilsamhället begränsade, vilket innebär att det politiska kampanjandet till stor del har drivits fram av regeringen, som röstade ”ja” till förmån för revidering av lagen.

Väntat i årtionden på detta ögonblick

Efter revolutionen 1959 var hbtqi+ personer bland de som skickades till arbetsläger tillsammans med politiska dissidenter, präster och andra som ansågs vara oönskade av Fidel Castros nya regering. Hotet var så stort att människor genomförde skenäktenskap för att undvika att bli misstänkta.

Även om Castro senare bad om ursäkt för hur homosexuella behandlades, har en fullständig redogörelse för hur många människor som skickades till tvångsarbetslägren aldrig avslöjats av regeringen.

1979 legaliserades homosexualitet på Kuba.

I mer än ett decennium har Mariela Castro, dotter till den tidigare presidenten Raul Castro, drivit frågor som rör hbtqi+ communityn, och bland annat upprättat ett statligt finansierat centrum för förbättrade rättigheter för homosexuella, lesbiska och transpersoner.

De största kritikerna och motståndarna till den nya familjelagen är Kubas katolska och växande kristna frikyrkliga grupper som öppet har varit emot att godkänna familjelagen.

Tidigare den här månaden meddelade den kubanska konferensen för katolska biskopar sin ståndpunkt och hade invändningar mot flera punkter i den nya lagen, bland annat surrogatgraviditeter och möjligheten till adoption för samkönade par.

På senare år har flera latinamerikanska länder, såsom Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica och Ecuador, samt några mexikanska stater, erkänt samkönade äktenskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV