Femperspodden

#19 Sholeh Irani: De kräver frihet från tvång  

Demonstranter springer ifrån kravallpolisen i centrala Tehran 19 september 2022, tre dagar efter Mahsa Aminis död.

Journalisten, feministen och en av Sveriges främsta Irankännare, Sholeh Irani, om varför de senaste händelserna i landet kan vara början på slutet för regimen.

Trots säkerhetsstyrkornas hårda framfart, internet som stängts ner och en stigande dödssiffra finns det inga tecken på att de landsomfattande protesterna i Iran håller på att avta.

Demonstrationerna som började med krav på rättvisa för 22-åriga Mahsa Aminis död, förvandlades med dagarna till en större protest som förenade en rad sociala fraktioner och samhällsklasser.

Enligt Sholeh Irani är moralpolisen bara ”toppen av isberget”. Hon säger att människor i Iran framförallt kräver frihet från tvång och regimens fall.

När intervjun görs har det gått 12 dagar sedan Mahsa Amini blev brutalt slagen och dog av skadorna.

– Det har hänt så mycket de senaste dagarna, nästan varje timme är det uppdatering på utveckligen, säger Sholeh Irani som har varit aktivist i mer än fyra decennier.

Tidigare protestvågor i Iran 2019, 2021 och mer nyligen i år, har främst drivits av ekonomiska frågor.

– De senaste tio åren har det var många protester och strejker. Samhället har varit i ständigt uppror och aktivister från olika fackföreningar och  organisationer har gripits, och sedan har även deras advokater och familjer gripits. Det här har pågått väldigt länge, säger Sholeh Irani.

Hon är i ständig kontakt med aktivister både i Iran och utanför landet. Och de senaste dagarna har det inneburit lite sömn och mycket arbete även för en erfaren feminist.

Enligt Sholeh Irani drivs dagens protester av unga iranier med tillgång till internet och som inte har fått uppleva Iran innan den islamiska republiken. Hon styrks av de unga kvinnorna som leder protesterna.

– Det är kvinnorna som står först i alla demonstrationståg, det är de som slåss mot fullt beväpnade kravallpoliser och det är en kvinnas död som har startat den här protestvågen. Det är de unga kvinnorna som säger ”ni kan inte tvinga oss”.

Trots två veckor av demonstrationer som har spridit sig över landet fortsätter protesterna att vara ledarlösa.

– De scener som vi ser genom de tusentals videoklipp, som har spridits med hjälp av sociala medier har vi aldrig sett tidigare från Iran. Det här modet, den här ilskan och beslutsamheten som folk yttrar. Ett av slagorden är ”även om ni dödar oss kommer vi att stanna kvar på gatan och ta tillbaka Iran”, säger Sholeh Irani.

Hör hela intervjun i Femperspodden som publiceras under helgen.

FAKTA/På söndag hålls stöddemonstrationer för folket i Iran. Här en av dem:

Kvinna, liv, frihet 2 oktober
SÖNDAG 2 OKTOBER
kl 16.00,
Mynttorget, Stockholm

Hör hela intervjun i Femperspodden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV