Nyheter

Urfolkens miljöaktivister fortsätter riskera livet

Lita Danyan Wali, tillhör urfolket T'boli-Manubo, i Filippinerna.

Förra året mördades runt 200 miljöaktivister. Allra flest av dem, 54 personer, mördades i Mexiko. Under det senaste årtiondet handlar det om över 1 700 personer som dödats för att de står upp för rätten till mark och naturresurser i sitt närområde. Global Witness dokumenterar morden.

Varannan dag under de senaste tio åren har en miljöaktivist mördats i världen. Totalt har organisationen Global Witness dokumenterat 1 733 mord på miljöaktivister under det senaste decenniet.

År 2021 mördades flest miljöaktivister i Mexiko, där morden har ökat från 30 år 2020 till 54 i år. Näst flest aktivister mördades i Colombia och sedan följer Brasilien. Alla tre är länder i Sydamerika som är rika på naturresurser.

Personer tillhörande urfolken utgör 40 procent av offren och är  överrepresenterade bland de som mördas. I världen utgör urfolken fem procent av den totala befolkningen.

Många aktivister är också överlevare och vittnar om dödshot, mordförsök, förföljelse, sexuellt våld och kriminalisering genom att de anklagas för olika typer av brott, framkommer i rapporten.

Majoriteten av de utsatta är lokala urfolksledare som, utan större uppbackning från samhället, men tillsammans med lokalbefolkningen driver en kamp mot multinationella företag som tillåts bedriva aggressiv gruvdrift, skogsskövling eller utvinning av andra naturresurser på urfolksterritorium. Dessa ledare är ofta hårt utsatta, men långt ifrån rampljuset, och därmed relativt oskyddade.

I Brasilien skedde 85 procent av morden i Amazonas. I Mexiko var de flesta morden relaterade till gruvdrift.

En av de mördade förra året var den colombianska urfolksledaren, Sandra Liliana Peña Chocué, som sköts ihjäl i närheten av sitt hem av beväpnade män i april 2021. Hon hade då drivit en kamp för att försöka få ett slut på kokaodlingarna i Caldono i sydvästra Colombia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV