Nyheter

Granskningsnämnden fäller Agendas partiledardebatt

Partiledardebatt i SVT:s Agenda 8 maj 2022.

Ett inslag i SVT:s Agendas partiledardebatt fälls för partiskhet av granskningsnämnden. Enligt nämnden reproducerade SVT ”en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga”, framkommer i ett pressmeddelande från Myndigheten för press, radio och tv.

Inslaget handlade om integration och sändes i Agendas partiledardebatt den 8 maj i år. Ämnet presenterades med en bild på brinnande polisbilar – en bild som kom från påskupploppen i april 2022.

Granskningsnämnden anser att valet av bild i kombination med ämnespresentationen i övrigt, ensidigt utgick från att upplopp skulle vara en direkt följd av bristande integration.

SVT bidrog på så vis till att reproducera en värderande syn på integration, menar nämnden. Inslaget riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga, enligt nämnden som alltså fäller Agendas inslag i fråga om opartiskhet.

Journalisten Christian Catomeris, som tidigare arbetade på Agenda, utkom nyligen med en bok Människovärdet, i vilken han beskriver hur fördomar snarare än fakta stundtals styrde hur Agenda och därmed SVT beskrev verkligheten för svenska folket. Något som övriga på Agendaredaktionen och SVT bestrider, men som ledde till att Catomeris lämnade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV