Nyheter

Gymnasiekillar rankade 200 tjejer efter utseende

FOTO: Lise Åserud/NTB/TT.

Fem sistaårselever på en gymnasieskola i danska Kolding gjorde en rankinglista på tjejer, som gick första året, efter utseende, vilken sedan delades på sociala medier.

Med undantag för i handbollssammanhang figurerar Kolding, en stad i södra Danmark på ungefär 60 000 invånare, inte ofta i riksmedia. Men ett inlägg som delades på plattformen Snapchat, och spreds bland stadens gymnasieelever, och senare till andra plattformar och åldersgrupper skulle ändra på det.

Inlägget innehöll en ”rankinglista” med bilder på 200 tjejer som precis hade börjat på Munkensdams gymnasium. Tjejerna hade delats in i sex kategorier från mest till minst attraktiva med rubriker som ”top of the pop” till allra längst ner ”skulle hellre skurit kuken av mig”.

Fem gymnasiekillar som går sista året på skolan ligger bakom listan och delningen på sociala medier. De tog bilder från den interna kommunikationsplattformen som skolan använder och där alla elever har en profilbild.

Nyhetskanalen TV Syd var först med att rapportera om listan som uppdagades av skolan torsdagen den 15 september. I inslaget på nyhetskanalen intervjuas 17 åriga Katja Antonina Jensen vars bild fanns med på listan.

– Jag är verkligen förvånad över att det ens kan hända. Allt det här snacket om jämställdhet och #metoo och så händer något sådant. Det är häpnadsväckande, säger hon till TV Syd.

I ett mail till alla elever efter upptäckten kallade rektorn Per Møller listan ”fullständigt oacceptabel” och sa att tjejerna ”nämns i vidriga och sexistiska termer”.

Killarna fick en veckas avstängning från skolan.

I en annan artikel från TV Syd berättar samma rektor att gymnasiekillarna ska be om ursäkt till alla tjejerna som straff för deras beteende. Vidare säger Peter Møller att han har rådfrågat organisationerna Børns vilkår och Rädda barnen och kommit fram till att den bästa lösningen på konflikten är samtal och ursäkt.

En grupp bosatta i Kolding har reagerat på ett annat sätt, bland annat har en namninsamling som kräver att de fem gymnasieeleverna blir avstängda permanent, arrangerats av före detta elever på Munkensdams gymnasium. Namninsamlingen har mer än 1 700 underskrifter.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV