Debatt

Någon måste ta på sig ansvaret för Jolynes död

Carolina Alexandrou.

”Samhall finns till för att ge arbete till personer med funktionsnedsättningar. Personer som inte kan få jobb på den öppna arbetsmarknaden. Men istället sorteras de bort även där”, skriver Carolina Alexandrou från projektet Lyssna på oss och kräver förändring så att inte fler drabbas.

Jolyne hoppade mot sin död under ett arbetspass. Det framgår av en artikel i Dagens arbete. Dödsfallet har varken anmälts eller utretts. Kvar står anhöriga utan några svar. Samhall finns till för att ge arbete till personer med funktionsnedsättningar. Personer som inte kan få jobb på den öppna arbetsmarknaden. Men istället sorteras de bort även där. 

Ett företag som ska ordna jobb åt de som står utanför arbetsmarknaden gör istället tvärtom. Arbetskraven har blivit högre, och det ska gå snabbare. Klimatet har hårdnat och arbetet är inte längre anpassat för personer med funktionsnedsättningar. Deras enda trygghet rycks ifrån dem på ett ytterst makabert sätt. Så pass makabert att det driver en person till döden.

De senaste åren har antalet arbetsolyckor ökat, vilket säger en hel del. Samhall har förvandlats till en pengadrivande vinstmaskin. Det är inte humant. Det borde inte vara acceptabelt att det ser ut såhär. Istället väljer myndigheterna att lägga locket på. Sopa det under mattan, som om ingenting hänt. Vad säger det till medborgarna?

Inom Samhall skylls det på olika befattningar inom ledningen. Ingen vill träda fram. Man avböjer kommentarer och undviker händelsen i allra högsta grad.  En ung människa har tagit sitt liv till följd av detta maktspel. Ett liv bortkastat, helt i onödan, på grund av ett samhälle som drar ner på anpassningar eftersom man är så fixerad vid att dra in pengar.

Därmed skiter samhället i de som står långt utanför arbetsmarknaden. Och de som drabbas är de som redan har det tillräckligt kämpigt i vardagen överlag. Vad är det för samhälle vi skapar när vi drar undan mattan från folk på detta vis?

Om ingenting förändras, då kvarstår risken att någon annan drabbas. Detta är sårbara människor som har kommit till Samhall av en anledning. Då måste det finnas tydliga regler på arbetet. Arbetsmiljön är otroligt viktig, framförallt den psykosociala miljön. Det handlar om människoliv.

Eftersom Samhall tydligen har avsagt sig ansvaret för det som skedde bör staten kliva in. Man bör även erbjuda stöd till den drabbade familjen. Det gör inte att Jolyne kommer tillbaka. Men någon måste vara professionell nog och gå ut med att detta var totalt oansvarigt från Samhalls sida, och att det aldrig någonsin kommer upprepas. Någon måste ta på sig ansvaret för Jolynes död.

FAKTA/Lyssna på oss

Lyssna på oss är ett projekt som drivs av Demokratipiloterna för att öka kunskapen och förbättra bemötandet av kvinnor, flickor och icke-binära med neuropsykiatriska diagnoser till exempel autism, adhd och add. Genom att öka kunskapen hos yrkesverksamma inom vård, skola och myndigheter bemötandet av målgruppen förbättras.

Läs även:

2022-09-22 | Klumpighet kan vara motorisk koordinationsstörning

2022-05-25 | Vården får inte missa flickor med NPF-diagnoser

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV