Nyheter

”Skamligt att Sverige öppnar för vapenexport till Turkiet”

Linda Åkerström, Svenska freds.

– Turkiet har använt Sveriges ansökan om Natomedlemskap för att sätta press på Sverige att häva det vapenexportstopp som infördes för knappt tre år sedan. Det säger Linda Åkerström på Svenska freds.

Myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, meddelade i förra veckan att de återigen givit tillstånd för export av krigsmateriel till Turkiet. Något som har fått Svenska Freds att reagera:

Genom att återuppta vapenexporten till en förtryckande regim som brutit mot internationell rätt och hotar med ytterligare militära aggressioner mot grannländer är det tydligt att Sverige värnar ett framtida Natomedlemskap högre än respekten för folkrätten, mänskliga rättigheter och demokrati,  säger Linda Åkerström som är policychef på Svenska Freds. 

ISP skriver också att att beslutet att åter tillåta export till Turkiet är en direkt följd av Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

– Turkiet har använt Sveriges ansökan om Natomedlemskap för att sätta press på Sverige att häva det vapenexportstopp som infördes för knappt tre år sedan, menar Åkerström.

2019 stoppades all export av svensk krigsmateriel till Turkiet till följd av landets folkrättsvidriga invasion i nordöstra Syrien. Det rådde då stor politisk enighet om att Sverige skulle markera mot regimens aggressiva militära agerande, till stöd för de drabbade i Syrien och för den internationella rätten.

I maj i år hotade president Erdogan med en ny invasion av Syrien. Landet har även anklagats för attacker på civila i Irak. 

För tre år sedan var stödet till de drabbade av Turkiets invasion i nordöstra Syrien stort. Det är sorgligt att se hur Sverige nu böjer sig för Erdogans utpressningsstrategi, säger Linda Åkerström på Svenska Freds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV