Debatt

Öppet brev till UD: Fördöm regimen i Iran

Utrikesdepartementet.

Det iranska folket behöver oss mer än någonsin. Låt oss visa att vi står för mänskliga rättigheter och varje medborgares mänskliga rättighet att få styra över sitt eget liv. Låt oss visa att vi vill ha en förändring. Vi kräver att Sveriges utrikesdepartement ska agera. 
Det skriver tusentals undertecknare i en appell till Utrikesdepratementet.

De senaste tre veckorna har det förekommit omfattande protester i Iran med dödlig utgång. Orsaken är de omänskliga brott som begåtts av moralpolisen mot 22-åriga Mahsa Jina Amini, som blev mördad på grund av att hon burit sin huvudsjal på ”fel sätt”. De bakomliggande faktorerna till protesterna grundar sig i 43 år av förtryck, våld, hot, mord, förföljelse och andra mycket allvarliga brott mot mänskligheten som har begåtts och alltjämt begås av regimen i Iran.

Den iranska regimen och de iranska myndigheterna har bemött demonstranterna med brutalt våld som har resulterat i att flera hundratals demonstranter dödats och tusentals demonstranter har frihetsberövats. Barn, unga och äldre har blivit mördade och utsatts för våld under protesterna. Våldet fortsätter och dödssiffrorna stiger.

Under det senaste dygnet har det pågått massmord på flera ställen i Iran. Ett av dessa ställen är universitetet Sharif i Teheran. Iranska styrkor har omringat universitet, skjuter mot studenterna och griper den som försöker fly från universitetet. Studenterna har ingen utväg och kan inte kontakta omvärlden. Vi är deras röst och de behöver vår hjälp, omedelbart.

Denna hemska och förödande situation i Iran beror enbart på att människorna har använt sin röst och uttryckt sitt missnöje mot den iranska regimen. Yttrandefrihet är en grundläggande rättighet som alla människor borde ha rätt till. I över 40 år har det iranska folket tystats ner av regimen.
Mahsa är inte den första personen som mist livet till följd av regimens omänskliga brott och kommer dessvärre inte heller att vara den sista, om vi inte omedelbart sätter stopp för det dödliga våldet mot människorna i Iran.

Det är nu dags för en förändring. En förändring som borde ha ägt rum för länge sedan. Det iranska folket har fått nog. De behöver vår hjälp och vårt stöd. Vi vädjar nu till Sveriges utrikesdepartement att rikta fördömanden mot den iranska regimens agerande och att hjälpa människorna i Iran att uppnå den frihet som varje enskild individ har rätt till. Vi kräver att regimens terror mot det iranska folket upphör!

I tre veckor har det starka och modiga folket i Iran, gett sig ut på gatorna och protesterat mot den totalitära regimen i Iran. En regim som i 43 år har utsatt sitt folk för förtryck och förbjudit alla former av mänskliga rättigheter. Människorna har dödats, utsatts för allvarligt våld och frihetsberövats. Situationen blir bara värre för varje dag som går. De iranska myndigheterna har stängt av internet i landet för att förhindra att omvärlden ska se vad som sker i Iran. Varför? För att de endast kräver frihet!

Vi är deras röst och vi kräver att Sveriges utrikesdepartement ska agera. Vi kräver handling, inte ord. Det iranska folket behöver oss mer än någonsin!
Skriv under och låt oss visa att vi ser det iranska folket och att vi vill hjälpa dem!

Låt oss visa att vi står för mänskliga rättigheter och varje medborgares mänskliga rättighet att få styra över sitt eget liv. Låt oss visa att vi vill ha en förändring!

(Fotnot: Under torsdagen lämnades över 15 000 underskrifter över till utrikesdepartementet med krav på att Sverige ska rikta fördömanden mot regimen i Iran.)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV