Nyheter

Risk för folkmord på hazarer i Afghanistan

Flickor från Kaaj-seminariet i västra Kabul bär sin mördade väninna till graven.

Efter det dödliga dådet mot kvinnliga studenter som skrev ett inträdesprov till universitetet i västra Kabul, varnas det nu för ett pågående folkmord mot hazarer i Afghanistan.

För en vecka sedan skedde ett dåd mot afghanska universitetsstudenter. En självmordsbombare tog sig in i en aula på ett universitet där flera hundra studenter skrev ett inträdesprov i det hazardominerade västra Kabul.

Bomben som sprängdes dödade 50 afghanska kvinnliga studenter tillhörande hazarerna, den största minoriteten i Afghanistan.

Nu varnar människorättsorganisationer, såsom Amnesty International, för att det pågår ett folkmord eller finns risk för folkmord, mot hazarer i landet. Detta eftersom det är uppenbart att talibanerna inte längre skyddar hazarerna, vilket de utlovat, skriver nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! i ett pressmeddelande.

Sedan talibanerna förbjöd flickor från 12 år att gå i skolan har kvinnor och flickor demonstrerat mot talibanstyret. I demonstrationerna som har ägt rum sedan självmordsdådet på universitetet har det framförts krav på att förföljelsen av och de riktade attackerna mot minoriteten hazarer stoppas.

Lördag 8 oktober hålls flera stöddemonstrationer i flera städer både i Sverige och världen med krav på stop för folkmordet på hazarer i Afghanistan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV