Nyheter

Nya Flickapriset till Existera

Luul Jama, ordförande för Existera vinner Plan International Sveriges Flickapris 2022.

Organisationen Existera som arbetar för flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning blir de första vinnarna av barnrättsorganisationen Plan International Sveriges nyinstiftade Flickapris.

– Det är en fantastisk ära för vår organisation. Jag har sedan 20 år tillbaka haft en dröm om att förändra för unga tjejer i Sverige som blivit utsatta för ett sånt fruktansvärt övergrepp som könsstympning är, säger Luul Jama, ordförande för Existera i ett pressmeddelande.

Existera är en ideell förening som stöttar flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning och arbetar för att fler inte ska utsättas.

Luul Jama hoppas att priset ska hjälpa dem att synliggöra den här frågan, som hon menar tar alldeles för lite plats i vårt samhälle, ännu mer.

Plan International Sveriges Flickapris har instiftats för att lyfta varje flickas rätt att bestämma över sitt liv. Priset går till en person eller organisation i Sverige som kämpar för att motverka kränkningar av flickors rättigheter, i Sverige eller världen.

– Plan International är en barnrättsorganisation, men eftersom världen inte är jämställd har vi fokus på flickors särskilda utsatthet. Könsstympning är en extrem form av våld och ett allvarligt brott mot flickors rättigheter, jag är väldigt glad att vi kan sätta ljuset på en organisation som arbetar mot det, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV