Evenemang

Samtal: Athena Farrokhzad & Burcu Sahin

Foto: Märta Thisner och Chai Saeidi.

TORSDAG 27 OKTOBER, STOCKHOLM

Välkommen till ett samtal mellan Athena Farrokhzad och Burcu Sahin om deras diktsamlingar Åsnans år och Blodbok (Albert Bonniers förlag).
I Åsnans år återvänder Athena Farrokhzad till centrala teman i sitt författarskap, nu genom åsnans gestalt. Denna djurvärldens proletär som dumförklaras för att exploateras, denna migrant som aldrig får lägga ner sin last. Arbetskritiken samsas med skildringar av döden i diasporan, och moderskapet framträder i ett nytt sken under stoets antropomorfa natt.
Farrokhzad ansluter sig till en litterär tradition från Mulla Nasruddin till Juan Ramón Jiménez, där Ior gått med i RAF och alla år är åsnans.

Blodbok är en poetisk inventering av ett statligt rasbiologiskt instituts arkiv, men också av den egna kroppens ensamhet och kollektiva minnen. Dikterna består av textstölder från institutioner, författare, naturvetenskapen, nyhetsartiklar och sånger, för att kunna berätta om andra stölder. Historia som en början på ytterligare en historia.

Athena Farrokhzad, född 1983, är sedan debuten med Vitsvit 2013 en av våra mest tongivande poeter. Efter Trado (2016) och I rörelse (2019) är Åsnans år hennes fjärde bok. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. Farrokhzad har länge arbetat på Biskops-Arnös författarskola och översatt poeter såsom Adrienne Rich, Audre Lorde, Juliana Spahr och Natalie Diaz till svenska.
Burcu Sahin, född 1993, gjorde en uppmärksammad debut med diktsamlingen Broderier 2018, för vilken hon mottog Katapultpriset. Hon har tidigare undervisat på Biskops-Arnö och Skrivarakademin i Stockholm. För tillfället är hon bosatt i Oslo och verksam som kulturproducent.

Fri entré.

Samtal: Athena Farrokhzad & Burcu Sahin
TORSDAG 27 OKTOBER
KL. 19:00
Söderbokhandeln Hansson & Bruce
Evenemang av Albert Bonniers Förlag och Söderbokhandeln Hansson & Bruce

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV