Femperspodden

#20 Vad är det som händer i Italien?

FOTO: Alessandra Tarantino/TT.

Giorgia Meloni och hennes postfascistiska parti Italiens bröder blev de klara vinnarna i valet den 25 september. Hör Fempers redaktionschef Christin Sandberg, som har följt valet på nära håll, berätta om den nya premiärministern och landets svåra ekonomiska situation.

Förra veckans val i Italien resulterade i en klar seger för högerkoalitionen, som inrättade högerextrema ledaren Giorgia Meloni till den första kvinnliga premiärministern, i ett land där ledande politiska personer överväldigande har varit män.

Högerkoalitionen som också innefattar Matteo Salvini (Lega) och Silvio Berlusconi (Forza Italia), säkrade omkring 44 % av rösterna totalt och vann majoritet i båda kamrarna.

Christin Sandberg, redaktör på Fempers, har bevakat Italien under lång tid. Enligt henne visar en sån här stor seger för ett högerextremistiskt och nationalistisk parti på ett samhället som har stora problem och menar att det fanns en stor besvikelse över att politiken inte har levererat oro inför framtiden bland italienare. Något som det låga valdeltagandet visar på.

– Arbetslöshetens är utbredd, inkomsterna är låga, ekonomiska kriser, pandemin som slog hårt och nu nyligen översvämningar där 11 personer dog. Det finns inga pengar som går till att förbättra människors levnadsvillkor. En tredje del röstade inte för att många upplever politiker som korrupta.  Det finns en stor besvikelse och oro för framtiden som har gjort att Italien har valt denna väg, säger Christin Sandberg.

Giorgia Meloni är både omstridd och omtyckt, vad tror du förklarar hennes popularitet?

– Dels så är hon en mycket skicklig politiker och retoriker. Hon har ett direkt tilltal och människor känner att hon är en av dem. Hon är uppvuxen i en arbetarklassförort till Rom med en ensamstående mamma. Man brukar kalla henne fiskhandlarfrun just för att hon kan prata med alla.

En stor del av Giorgia Melonis framgång menar Christin Sandberg är hennes förmåga att byta arena.

– Talar hon för hårda anhängare på något litet torgmöte så är hon väldigt hård i sin retorik. Medan när hon går ut på TV inför en bredare publik är hon klädd i vitt och börjar alltid med att hon är mamma, kvinna och politiker.

Meloni blir Italiens första kvinnliga premiärminister. Vad tycker Italienska kvinnor om henne?

– Jag vill börja med att säga att det här är ett land som saknar tillräcklig välfärdsstat och jämställdhet är det illa ställt med. Barnomsorg sköts av föräldrar, vården av gamla människor sköts av döttrarna och forskning visar att om man inte har välfärd så förväntar man sig inte heller att få välfärd av politikerna.

Meloni har nu en klar majoritet att regera, dock inte den majoritet som krävs för att ändra den italienska konstitutionen.

– Många kan tycka att det är oroande att hon har fått majoritet i båda kamrarna. Däremot har hon ingen absolut majoritet och för att till exempel ändra en grundlag, vilket Meloni har haft tankar på både vad det gäller att splittra Italien från EU eller att införa presidentskap, för det behöver hon två tredjedelar majoritet och det har jon inte.

Det kommer att dröja till slutet av oktober innan en regering är på plats, under tiden sitter Mario Draghi, avgående premiärminister kvar.

Enligt Christin Sandberg kommer Italiens nya premiärminister möta en rad svåra utmaningar under de kommande månaderna.

– Det är gas och energikrisen, mycket av hanteringen av coronakrispengar från EU och om kriget i Ukraina och Italiens position i olika sanktioner. Alla som är oroliga får vänta för att se vilken riktning Meloni tar.

– Är hon ett hot mot aborträtten och vad kommer hon konkret göra för att stoppa invandring genom att till exempel kriminalisera organisationer som arbetar med flyktingmottagande återstår att se, säger Christin Sandberg från Italien..

Sagal Hussein Omar

Relaterade texter:
22-09-05 Nationalisten Giorgia Meloni kan bli Italiens nästa premiärminister
22-09-25 Italienarna väljer nationalisten Giorgia Meloni

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV