Evenemang

Workshop i feministiskt broderi

5–6 NOVEMBER, UPPSALA

Lärare på plats är Carmen Blanco Valer. Hon är utbildad folkhögskolelärare med särskilt fokus på global rättvisa, klimataktivism och feminism. Så här beskriver hon workshopen:
Broderi har länge varit ett sätt för kvinnor att försköna sin omgivning och därmed avfärdats som dekorativ kvinnosyssla utan större värde.
Men broderi har även varit ett sätt för kvinnor att träffa andra kvinnor och skapa tillsammans. Visste du till exempel att suffragetterna i England kunde ha sina möten under täckmanteln av broderijuntor?
På 1970-talet började ett feministiskt uppsving i västvärlden och då väcktes kritiska perspektiv på konst, inte minst vad gäller broderi. Feministiska kritiker frågade varför den traditionella konsten inte hade velat ”släppa in” broderi in i konstens fina salonger. Feminister världen över började brodera igen! I kursen ingår också webbföreläsning av konstnären Galia Gonzáles Rosas via länk från Mexico.
Vi träffas på Svärtan för att föra denna broderi-tradition vidare, få ett globalt perspektiv på broderi och skapa nya storverk tillsammans!
Vid intresse finns möjlighet att fortsätta tillsammans och kanske skapa en utställning eller cirkel!
Varmt välkomna!

NÄR : 5-6/11, klockan 13-17
VAR : Galleri Svärtan, Svartbäcksgatan 50H
KOSTNAD : 300 kronor
Anmälan : [email protected] senast 31/10!
I priset ingår en introduktion i broderi ur ett feministiskt perspektiv, material, fika.

#suffragetter #kvinnokamp #feministisktbroderi #carmenblancovaler
#GalleriSvärtan #kreativafeminister #carmenblancovaler

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV