Nyheter

Loretta Lynn countrydrottning blev 90 år

Loretta Lynn anländer till Los Angeles Music Center för den 53:e årliga Oscarsgalan, 1 april 1981.

Under en karriär som sträckte sig över sex decennier skrev Loretta Lynn om arbetarklassens kvinnor och delade obekväma sanningar om sitt eget liv i sina sångtexter.

Countrysångaren och låtskrivaren Loretta Lynn dog i sitt hem i Tennessee tisdagen den 4 oktober och begravdes fredagen den 7 oktober.

Loretta Lynn levde ett liv som nästan är svårt att föreställa sig. Född Loretta Webb 1932, i en timmerstuga med ett rum i Butcher Hollow, Kentucky, växte hon upp som äldsta dottern av åtta barn.

Hon levde i fattigdom under en stor del av sitt tidiga liv. Redan som femtonåring gifte hon sig, som sjuttonåring blev hon mamma och när hennes karriär tog fart var hon redan mamma till fyra barn. Totalt fick hon åtta barn tillsammans med sin man Oliver Lynn.

Countrysångerskan hade inte någon formell musikträning och enligt Lynn själv lärde hon sig sjunga genom att tillbringade timmar varje dag med att sjunga sina bebisar till sömns. Lynns liv var rikt på upplevelser, material hon använde i sina sånger.

”När jag sjunger countrylåtar om kvinnor som kämpar för att hålla ihop saker kan man säga att jag har varit där, jag vet hur det är att vara gravid, nervös och fattig”, skrev hon i sin första memoarbok Coal Miner’s Daughter från 1976 som också gjordes om till en prisbelönt film 1980 med samma titel.

Prisbelönad karriär

Karriären tog fart 1960 när hon släppte sin debutsingel I’m a Honky Tonk Girl, som blev en hit.

Lynn vann många priser under sina år som artist, inklusive amerikanska Grammisar för sin duett med Conway Twitty 1971, för albumet Van Lear Rose från 2004 och ett samarbete med Jack White från White Stripes som introducerade henne för en ny generation fans. Dessutom fick hon många utmärkelser från Academy of Country Music.

En stor del av hennes bestående arv är hennes låtar, de många texterna som ofta beskrivs som råa och ärliga av kritikerna och fokuserade på kvinnans perspektiv i en countryvärld som i övrigt var centrerad kring män.

Loretta Lynn höll en hög utgivningstakt med minst två och upp till fyra album per år mellan 1964 och 1976. Förutom soloalbum samarbetade hon med countrystjärnor som Conway Twitty, som hon spelade in 10 duettalbum med, Dolly Parton och Tammy Wynette på 1993 års album Honky Tonk Angels.

Trots att Lynns musik hade stor betydelse för kvinnor med låtar som till exempel The Pill från 1975, som hyllade kvinnors sexuella frihet tack vare p-piller eller låten Rated X som skildrade den dubbelmoral som kvinnor upplever under skilsmässan, beskrev hon inte sig själv som feminist.

Tvärtom tog hon kontinuerliga steg för att ta avstånd från termen, som i sin memoarbok där hon förklarade ”jag är inte ett stort fan av kvinnors frigörelse”, dessutom stödde hon öppet högerpolitiker såsom Donald Trump nu senaste.