Evenemang

Queerhistorisk filmkväll: Väninnor och The secret club

TISDAG 25 OKTOBER, STOCKHOLM

Denna historiska filmkväll på RFSL Stockholm i oktober, lhbtq+ history month får vi ta del av två av den queera dokumentärfilmhistoriens pärlor.

VÄNINNOR – BERÄTTELSER FRÅN GARDEROBEN (1996)
De är fem kvinnor i åldrarna 60 till 85 år och de är lesbiska. De har levt med rädslan att vara annorlunda och med risken att förskjutas av vänner, släktingar och arbetskamrater. Med stark närvaro och sprängkraft berättar de fem kvinnorna om sina liv och om sin förbjudna kärlek. Tidstypisk musik, pressklipp, arkivbilder och privata fotografier illustrerar deras berättelser i denna varmt innerliga dokumentärfilm.
Längd: 53 min
Regi: Cecilia Neant-Falk och Nina Bergström

THE SECRET CLUB (2003)
1948 bildades ”Den hemmlige klubben” i Norge då homosexualitet fortfarande var ett brott. Även om gardinerna var fördragna och nya medlemmar fick gå igenom en noggrann kontroll, erbjöd denna sällsynta fristad ett tryggt utrymme för möten och dans i en tid då öppenhet innebar stor social utsatthet. Med humor och en touch av sorg delar några av klubbens aktiva från den tiden sina glada berättelser om kärlek, lust och politik.
Längd: 55 min
Regi: Kenneth Elvebakk

Filmerna introduceras av Millan, aktiv inom RFSL Stockholm sedan vår start, och efteråt har vi som vill ett samtal utifrån filmerna. Vilka av filmens teman kan vi relatera till även idag? Vad har förändrats? Vad kan vi lära av vår historia?

Vi bjuder på kvällsfika och popcorn. Klicka gärna i ”kommer” eller maila [email protected] om du kommer så vi vet hur mycket fika vi ska köpa.
Filmkvällen är gratis och en del av RFSL Stockholms verksamhet GENERATION HBTQI, som ordnar generationsöverskridande möten mellan hbtqi-personer. Läs mer om fler tematräffar här.

Queerhistorisk filmkväll: Väninnor och The secret club
TISDAG 25 OKTOBER
KL. 17:00–20:00
Evenemang av RFSL Stockholm