Nyheter

”Som en militärkupp inne i fängelset”

Brand och skottlossning i Evinfängelset i Teheran under lördagkvällen.

Under lördagskvällen kom uppgifter om att det brann i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Boende i området filmade flammorna och på filmerna hörs skottlossning, en explosion och höjda röster och skrik. Sholeh Irani sammanfattar vad som kommit ut från fängelset via anhöriga och boende i området.

Journalisten Sholeh Irani, som följer ett stort antal politiska fångar och fängslade kvinnorättsaktivister och deras anhöriga, konstaterar att det kommer olika uppgifter från fängelsets olika avdelningar:

– Vad vi vet nu på söndagskvällen är att många av de kända kvinnorättsaktivisterna, fackligt aktiva och andra politiska fångar meddelat via en minuts telefonsamtal till sina anhöriga att de lever. Några hann berätta att de har blivit svårt skadade. Det berättas om att det förekommit tårgas, kulor och batonger på bland annat kvinnoavdelningen.

– När de först hörde explosionen i sina celler och röken spreds efter branden, försökte de ta sig till fängelsegården. Men där misshandlades de brutalt. En fånge berättade att det inte finns något att äta, varken vatten eller bröd. En annan berättade att vakterna slår med batong på de skadade kroppsdelarna, säger Sholeh Irani.

Samtidigt finns det många som inte har hörts av och det oroar:
– De hundratals nyligen arresterade, många helt okända unga demonstranter, vet vi inget om. Det finns också en avdelning för kriminella fångar i Evin, och många av dem sägs också vara skadade.

I ett talmeddelande till dagstidningen Zamaneh har en av de politiska fångarna sammanfattat läget så här:

”Kvart i nio, lokaltid, bröt upplopp ut i avdelning 7 i Evin. Vakter började skjuta vilt, avdelning 8 hörde skottlossningen, försökte höja rösterna och agera för att stoppa vakterna från att döda fångarna. Då attackerade vakterna och kravallpolisen även avdelning 8, de sköt för att döda. Omkring 7-8 blev skjutna och skadade. Sedan kom fängelsedirektören med beväpnade kravallpoliser och tog med sig omkring 40-50 personer, vi vet inte vart. Vi hör fortfarande rösten av de som blir misshandlade i andra delar av fängelset. Det är som en militärkupp inne i fängelset…” 

I regimens kanaler valde man först att tona ner vad som hänt i Evin-fängelset.
– De spred rykten om att fångarna höll på att rymma, vilket inte var sant. De publicerade många olika och motsägelsefulla uppgifter timme efter timme under kvällen. När de förstod att tusentals Teheranbor försöker ta sig till Evin-fängelset insåg de allvaret och då blev det mer samstämmiga rapporter. Kärnbudskapet var att det var inte så farligt, det var brand i en verkstad inne i fängelset, allt var under kontroll, inga var skadade. Sedan blockerade de alla stora och små gränder som går till Evin för att hindra anhöriga och alla andra som skyndade dit för att hjälpa de intagna.

Men även några av regimens egna medier skrev tidigt på lördagskvällen om en explosion i Evin-fängelset. I ett av de de första videoklippen som delades av bland annat grannar till fängelset ser man och hör tydligt explosionen, skottlossningar och ser en massiv brand, fångar som tagit sig till taket, och folk i området som ropade ”ned med diktatorn”.

Det kommer olika besked om antalet dödade hela tiden mellan fyra och sextio personer, vilken är din bedömning?
– Jag har inte sett någon bekräftad uppgift om antalet skadade, hittills talas om åtta intagna, ingen uppgift om antalet dödade. Under kvällen har iransk teve talat om fyra döda, men obekräftade uppgifter tyder på betydligt fler. Det finns videoklipp som visar ambulanser som lämnar Evin. Vi vet att många politiska fångar, mellan fyrtio och åttio personer, har flyttats till andra fängelser eller okända platser.

Omvärldens reaktioner har varit starka. Bland annat blixtinkallades en manifestation i Berlin:
– Omvärldens reaktion var enorm och solidariskt, bra mediebevakning i många stora länder. I Berlin samlades aktivisterna på lördagskvällen utanför tyska UD, de blev många, iranierna tillsammans med de sociala rörelsernas aktivister. Även tyska parlamentariker anslöt sig mitt i natten. Det blev en  kraftsamling för de alternativa progressiva röster. En del stannade kvar på plats hela natten och även i dag söndag. Även i Sverige såg jag några iranier som tog sig till torget utanför UD.

Just nu pågår ljusmanifestationer i en rad städer i världen för att uppmärksamma situationen i Iran och för att visa demonstranterna stöd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV