Nyheter

Helle Klein Årets Mediaamazon

Cecilia Zadig, Helle Klein och Jeanette Gustafsdotter under prisutdelning till Årets Mediaamazon på ABF i Stockholm.

På tisdagskvällen fick Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete, ta emot utmärkelsen Årets Mediaamazon 2022.

– Att vara chef kan ibland vara tufft, som i budgettider och när det är mycket som utmanar journalistiken. Jag har också levt med hot och hat i många år och det är klart att man ibland undrar om man orkar? Men ett sånt här pris ger kraft, sade Helle Klein under prisutdelningen på ABF i Stockholm på måndagkvällen.

Cecilia Zadig, juryns ordförande och grundare av utmärkelsen Årets Mediaamazon, sade att ”priset ges för gott ledarskap med medieperspektiv” och motiveringen löd:

”Som profilerad publicist är Helle Klein en rak och orädd röst i samhällsdebatten. Hon prisas härmed för att hon med auktoritet och patos strider för jämställdhet och fri journalistik samt, trots hat och hot, tar kampen mot odemokratiska krafter. Med sitt innovativa och trygga ledarskap lyfter hon sina medarbetare till framgång.”

– Ett sånt här pris påminner om alla kvinnor som gått före och plöjt vägen. Jag hoppas att jag får plöja lite för andra generationer framöver”, sade Helle Klein som också är ordförande för Sveriges Tidskrifter och tidigare har varit chefredaktör på Örebro-Kuriren och politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Priset Årets Mediaamazon instiftades år 2010 av Cecilia Zadig, som är specialiserad på kvinnors utveckling och ledarskap. Priset är ett erkännande för nyskapande journalistiskt ledarskap med genusperspektiv. Det delas ut årligen till en kvinnlig medieledare.