Nyheter

Mot jämställdhet med Stefan Löfven i Europa

PES ordförande Stefan Löfven under kongressen i Berlin 15 oktober 2022.

Fd statsminister Stefan Löfven har valts till ny ordförande för det Europeiska socialdemokratiska partiet (PES). PES samlar socialdemokratiska och progressiva partier i hela Europa. Partikollegor i EU hopppas att det ska lyfta S och jämställdheten i Europa.

– Stefan Löfven är en sann europé och feminist som går in i uppdraget med lång erfarenhet och stor respekt från omvärlden. Som statsminister bildade han världens första feministiska regering. Ett viktigt ställningstagande som har hyllats världen över. Jag är övertygad om att hans feministiska gärning kommer att speglas i arbetet som ordförande i PES, säger Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) i en kommentar till Fempers nyheter.

Löfven valdes under PES kongress, som hölls i Berlin den 14–15 oktober och där det tyska socialdemokratiska partiet, SPD stod värd. Under kongressen antogs också ett politiskt program för de kommande åren.

– Vi lever i en orolig tid. Det mycket allvarliga säkerhetsläget, klimathotet, de växande klyftorna och hotet mot demokratin är några av de stora utmaningar vi gemensamt står inför. I tider av dessa har Europas socialdemokrater en avgörande roll. Jag kommer ta mig an uppdraget som ordförande för PES med övertygelsen om Europas betydelse för den globala freden och säkerheten och för att se till att alla människor ska kunna möta en ljusare framtid, sade Stefan Löfven i ett pressmeddelande dagen innan han valdes.

Evin Incir, europaparlamentariker för Socialdemokraterna
Evin Incir, europaparlamentariker för Socialdemokraterna

Även EU-parlamentariker Evin Incir (S) är positiv till utnämningen.
 
– Att Stefan Löfven enhälligt blivit vald till ordförande innebär ett enormt lyft för hela den socialdemokratiska europeiska rörelsen. Det är också en vinst för alla oss som tror på ett demokratiskt, feministiskt och jämlikt Europa, säger hon.

Mittenvänsterpartierna inom PES, där Socialdemokraterna ingår, styr för närvarande i 13 av EU:s 27 regeringar.

Majoritetsbeslut i utrikesfrågor

Under kongressen i Berlin tog PES upp ett förslag om att det i framtiden borde räcka med majoritet för att fatta beslut i utrikespolitiska frågor inom EU. Detta tillskillnad från enhälliga beslut som idag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En sådan här ändring har framför allt de mindre nationerna inom EU tidigare varit emot, eftersom de tror att det skulle minska deras möjligheter till inflytande.

Socialdemokraten Helene Fritzon i EU-parlamentet
Socialdemokraten Helene Fritzon i EU-parlamentet. FOTO: Fredrik Persson / TT 

S stärker sin roll i Europa

– Att Stefan valdes är ett erkännande för den svensk-nordiska socialdemokratins starka ställning. Stefan är hela PES:s ordförande, men det kommer såklart innebära att Sveriges socialdemokratiska röst i Europa stärks. Stefan har ett starkt och tydligt ledarskap som kommer präglas av jämställdhet, grön omställning och jobben, säger Heléne Fritzon.

Evin Incir ser Löfvens ordförandeskap som en chans till ett lyft för hela den Europeiska socialdemokratiska rörelsen. 
 
– Jag är fullt övertygad om att Stefan Löfvens styrka och engagemang kommer lyfta hela den Europeiska socialdemokratiska rörelsen till den största partigruppen i EU och bidra till möjlighet att bilda majoritet i Europaparlamentet 2024. Han ledde världens första feministiska regering och hans drivkraft som socialdemokratisk partiledare och hela Sveriges statsminister kommer även vara ledande i hans nya roll, säger hon.

FAKTA/PES

PES ingår i det Progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater (S&D), vilket är den näst största gruppen i Europaparlamentet. Den största partigruppen i Europaparlamentet är det Europeiska folkpartiet (EPP), vars politiska tillhörighet är center-höger. Gruppen grundades år 1952 som en kristdemokratisk grupp, och är därmed en av de äldsta grupperna i Europaparlamentet. Medan gruppen S&D grundades ett år senare.