Nyheter

Stacey Abrams kan bli första svarta kvinnan som guvernör

Stacey Abrams Demokraternas kandidat till guvernörsposten i delstaten Georgia FOTO: Ben Gray/AP/TT.

Den 8 november är det mellanårsval i USA. Och Stacey Abrams siktar återigen på att göra historia, i ett andra bud på guvernörsposten i delstaten Georgia. Om hon vinner blir hon den första svarta kvinnan att nå en guvernörspost på 246 år.

2018 skrev Georgias Stacey Abrams historia genom att kandidera som guvernör. Hon förlorade, men bara knappt och hennes nederlag slungade henne till nationell stjärnstatus.

Demokraten var då den första svarta kvinnan som nominerades av ett stort parti i ett guvernörsval i en amerikansk delstat någonsin.

Abrams är en framstående rösträttsförespråkare och har arbetat för att mobilisera svarta, latinamerikanska och asiatiska väljare tillsammans med ungdomar i Atlanta och fattiga förorter. Enligt Abrams har ideella organisationer som New Georgia project och Fair Fight action, som hon är grundare av, registrerat 500 000 nya väljare.

Sedan 2018 har Abrams hyllats som en mästerstrateg och i amerikansk media titulerades hon kungamakare, för att ha lagt grunden för president Joe Bidens nyckelseger i delstaten i presidentvalet 2020.

Fyra år senare vill Stacey Abrams alltså skriva historia igen genom att vinna.

I årets mellanårsval är skyhög inflation, reproduktiva rättigheter och hot mot demokratin de valfrågor som är mest viktiga för amerikanerna.

Polariserande kampanj

Abrams kandiderar igen mot den sittande republikanen Brian Kemp, som hon förlorade mot 2018 med knappa 1,4 procent, vilket motsvarade mindre än 55000 röster.

De senaste mätningarna har konsekvent visat att hon ligger efter sin rival med cirka fem procentenheter. I den senaste debatten mellan kandidaterna krockade Abrams och Kemp i frågor som rör aborträtt och vapenlagar.

Kemp, som har skrivit under ett förbud mot abort efter den sjätte graviditetsveckan, förklarade tidigt i debatten att han ”inte” skulle fortsätta med ytterligare begränsningar av abort eller preventivmedel om han blir omvald.

Abrams lyfte upp konsekvenserna för kvinnor av den nya abortlagen i delstaten och sa att även kvinnor som har haft missfall i vissa fall kan  misstänkliggöras för att ha genomfört en illegal abort och att polis och distriktsåklagare kan välja att åtala.

”Kvinnor borde inte vara oroliga över att sheriffen knackar på dörren för att fråga dem om de har gjort en illegal abort”, sa Stacey Abrams i den senaste debatten.

Trots en lojal väljarbas tyder undersökningar på att Abrams har blivit en mer polariserande figur sedan hennes senaste kampanj. De senaste fyra åren har Abrams ständigt figurerat i konservativ media som till exempel Fox News och målats ut som en vänsterextremist som bara ser guvernörskapet som en språngbräda till presidentposten.

Redan nu har mer än 1 miljon väljare röstat i årets mellanårsval i delstaten.

Delstaten Georgia är nästan jämnt fördelat mellan demokraterna och republikanerna, på många sätt förkroppsligar Abrams och Kemp den polariserade väljarkåren. Valet kan få enorma konsekvenser för maktbalansen i Washington och påverka resten av president Bidens första mandatperiod.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV