Nyheter

Studenter ockuperar Sapienzauniversitetet i Rom

Studentprotest på Sapienzauniversitetet mot Silvio Berlusconis politik 2008.

Studenter ockuperar på fredagen den statsvetenskapliga institutionen på Sapienzauniversitetet i Rom.

Detta efter en våldsam händelse i tisdags, då polis tog sig in på universitetet för att stoppa studenter som ville genomföra en fredlig protest mot att representanter för det postfascistiska regeringspartiet Italiens bröder skulle föreläsa på universitetet.

Det var när studenter från studentorganisationen Cambiare Rotta, på svenska Byt kurs, skulle hänga upp en banderoll utanför den statsvetenskapliga institutionen, där föreläsningen som hade anordnats av en högerextrem studentorganisation skulle äga rum som polisen attackerade studenterna. Det blev våldsamt och den fullt utrustade kravallpolisen skadade minst ett par studenter.

En student anmäldes av polisen, flera studenter misshandlades och två skadades under tumultet. Även sju poliser lär ha skadats, enligt polisens uppgifter, rapporterar Rai.

Nu har studenterna i protest ockuperat den statsvetenskapliga institutionen och ställer krav på rektorn, Antonella Polimenis, avgång.

”De våldsamma anklagelserna mot studenterna har gjort att universitetsstudenter har sett sig tvungna att ockupera den statsvetenskapliga institutionen, skriver studentorganisationen Cambiare rotta, i ett uttalande.”

De fortsätter:

”Våra krav är tydliga. Vi vill att rektor Antonella Polimeni omedelbart avgår från sin tjänst. Vi vill också ha garantier på att polisen aldrig mer tillåts komma in på universitetet. Enkla krav, som syftar till att återupprätta en demokratisk miniminivå och möjlighet till att fortsatt vara kvar på universitetet. De konstaterar vidare att universitetsledningen inte kunde garantera studenternas säkerhet vid det inträffade.”

Rektorn Polimeni har i ett mejl till studenterna skrivit att hon inte fattade något beslut om att låta polisen ta sig in på universitet, utan att beslutet fattades av polisen i Rom med motivet att det krävdes för att upprätthålla den allmänna ordningen, rapporterar tidningen Il Fatto Quotidiano.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV