Nyheter

Italiens regering vägrar ta emot räddningsfartyg från Medelhavet

En grupp migranter från Bangladesh ombord på Ocean Viking NGO:erna SOS Mediterranees och Internationella Röda Korsets livräddningsbåt på Medelhavet i augusti 2022.

Tre räddningsfartyg med 985 personer ombord är ”fast” på Medelhavet sedan flera dagar tillbaka. Italiens regering vägrar att ta emot dem och förbjuder humanitära organisationer från att segla in på italienskt vatten.

Ett av dessa fartyg seglar under tysk flagg.

– Vi har bett den italienska regeringen att agera snabbt för att undsätta dessa personer, säger representanter för den tyska regeringen rapporterar den italienska tidningen Avvenire.

Men den italienska regeringen vägrar.

– Ansvariga politiker har inte för avsikt att göra något för att dessa fartyg, som drivs av humanitära organisationer, ska få tillgång till en säker hamn att lägga till vid, säger Annalisa Camilli, journalist och författare till flera böcker om migration.

Tvärtom hävdar den nytillträdde inrikesministern, Matteo Piantedosi, som även var inblandade i 2019 års regerings beslut att stänga hamnarna för räddningsfartyg, att Italien inte är skyldig, enligt internationell rätt, att tillhandahålla en hamn för dessa fartyg.

Samtidigt meddelar han att regeringen genom ett nytt dekret som omfattar alla icke-statliga organisationer (NGOs) inför ett ”förbud mot att inträda på italienskt territorialvatten”.

– Samma förbud såg vi för några år sedan också, även då med inblandning av Piantedosi, men det ifrågasattes av flera domstolar, säger Annalisa Camilli.

Bland annat står den tidigare inrikesministern och numera infrastrukturministern, Matteo Salvini, anklagad för kidnappning efter att ha blockerat just ett räddningsfartyg med 140 personer ombord i augusti 2019.

Den 2 december hålls nästa domstolsförhandling i rättegången mot honom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV