Evenemang

Joni Mitchell: Lady Blue på Svt

 Joni Mitchell: Lady Blue kan ses på Svt Play tom 30 april 2025.

Joni Mitchell har kallats folkmusikens drottning och en av 60- och 70-talets största popstjärnor. Än idag fortsätter hennes rika sångtexter och unika gitarrstil att inspirera nya generationer sångare och låtskrivare. Trots sin mer än fyrtio år långa karriär har hon aldrig givit vika för trender, vilket gör hennes framgång både mystisk och unik.

Nyligen överraskade Joni Mitchell de flesta genom ett oväntat framträdande tillsammans med Brandi Carlile på Newport folkfestival, vilket var första gången på tjugotre år som hon stod på scen. Hon har även utlovat ytterligare en spelning under våren 2023, tillsammans med en rad artister som spelat med Mitchell i hennes vardagsrum som en del av artistens rehabilitering efter att ha varit svårt drabbad av en hjärnaneyurism.

Vad är det som gör Joni Mitchell till en sådan samtida ikon? Vad har format henne sedan den där dagen 1954 då hon upptäcktes i en småstad i Kanada? Genom exklusivt arkivmaterial och intervjuer tecknas här porträttet av en av populär- och folkmusikens klarast lysande stjärnor. En fransk dokumentär från 2022 av Clara och Julia Kuperberg.

Joni Mitchell: Lady Blue
PÅ SVT Play till 30 apr 2025.
Produktionsår 2022
Originaltitel: Joni Mitchell: Lady Blue
(Kan bara ses i Sverige.)