Krönika

Mitt medskick till det nya styret

Teysir Subhi, partiledare FI.

”Jag är otroligt stolt över att ha hållit fast vid min starka övertygelse om att aldrig någonsin normalisera rasism. Denna uppmaning och påminnelse vill jag skicka med till det nya rödgröna styret: Att aldrig förbli tysta när rasismen och fascismen flyttar fram sina positioner i maktens korridorer.”
Teysir Subhi tackar för sig och åren i Göteborgs kommunfullmäktige.

Fi kom inte in, vilket ledde till att vänstersidan inte fick majoritet. Men nu är det klart: Göteborg kommer styras av ett rödgrönt minoritetsstyre de nästa fyra åren: S, V och MP. Fi och jag önskar det nya styret all lycka till och ser fram emot att många av de reformer som Fi verkat för i den rödgrönrosa oppositionsbudgeten de senaste åren nu kan bli verklighet.

Fi Göteborg kommer fortsätta verka som en blåslampa i politiken – men efter årsskiftet utifrån. Det är enbart med en politik till vänster, som tar klimatkrisen på allvar och som värnar mänskliga rättigheter som kan klara utmaningarna som Göteborg och världen står inför. Det här styret är det bästa av alternativen som fanns givet valresultatet.

Jag vill tacka för fyra fantastiska år som ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige och för ert stora förtroende som jag har försökt att förvalta på bästa sätt.

Ord kan inte beskriva hur tacksam jag är för allt jag har lärt mig under åren och för alla fina minnen och viktiga erfarenheter. Genom att aktivt följa hur kommunpolitik bedrivs så har jag inte bara insett hur viktig kommunpolitiken är i människors vardag, utan även hur mycket mer transparent och tillgänglig den måste bli för invånarna.

Jag har lärt känna otroligt kompetenta politiker över partigränserna som har kommit att bli goda vänner och som framförallt har inspirerat. Men jag har också stundtals varit rädd. När jag gav mig in i kommunpolitiken hade jag en lång historia av att ha blivit utsatt för rasistiskt hat och hot i mitt opinionsbildande arbete mot framförallt afrofobi och rasism.

Att många gånger behöva stå mittemot rasister som jag vet önskat livet av såna som jag, och som gång på gång för en rasistisk retorik och lägger politiska förslag som inte bara ökar polariseringen i staden utan som också bidrar till att ytterligare förtrycka marginaliserade grupper, har både varit obehagligt och har krävt enormt mycket tålamod.

Jag tror ingen ledamot någonsin har fått så många tillsägelser av presidiet i talarstolen som jag efter att ha kallat Sverigedemokraterna och deras politik för vad det är – ren rasism.

Jag är otroligt stolt över att ha hållit fast vid min starka övertygelse om att aldrig någonsin normalisera rasism. Denna uppmaning och påminnelse vill jag skicka med till det nya rödgröna styret: Att aldrig förbli tysta när rasismen och fascismen flyttar fram sina positioner i maktens korridorer.

Teysir Subhi är partiledare i Feministiskt initiativ och avgående kommunpolitiker i Göteborgs kommunfullmäktige.