Nyheter

Göteborg slopar egenavgift för kvinnor i skyddat boende

Kommunstyrelsen i Göteborg slopar egenavgifterna för kvinnor som på grund av våld i hemmet tvingas fly till skyddat boende. Detta efter att Centerpartiet valt att stödja en motion från Feministiskt initiativ.

Kommunstyrelsen i Göteborg har alltså beslutat sig för att ta bort egenavgifterna för kvinnor på skyddade boenden. Det handlar om 5 000 kronor i månaden, som kvinnor som flytt våld i hemmet annars hade behövt betala för att få tillgång till skyddat boende.

Det var partiet Feministiskt initiativ som motionerat om att slopa avgiften. Vilket blev möjligt efter att Centerpartiet ändrat inställning.

– Vi är naturligtvis jätteglada att motionen äntligen har gått igenom! Vi har verkligen kämpat för att skapa opinion för den här frågan som vi är övertygade kommer att rädda liv, säger Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt Initiativ och avgående ledamot av kommunfullmäktige i Göteborg till Fempers nyheter.

C hade tidigare ställt sig bakom Socialnämnden Sydvästs tjänsteutlåtande om att dagens regler är tillräckliga, eftersom de redan säkerställer att kvinnor utan betalningsförmåga inte behöver betala.

Sabina Music, första vice ordförande i Socialnämnden Sydväst i Göteborg säger till Expressen att hon ”efter det pratade med Centerkollegor och kom fram till att det ändå finns ett problem med dagens regler”.

Det handlar framför allt om byråkrati som de redan pressade och utsatta kvinnorna måste ta sig igenom för att redovisa sin ekonomiska situation för att kvala in till gratis boende.

– Fi har gjort politik av bland annat rörelsen #kvinnostrejk:s och många kvinnoorganisationers krav. Kvinnor som flyr våld ska inte beläggas med dubbel hyra eller riskera att skuldsättas av kommunen. Nu hoppas vi att Göteborg visar vägen och att fler kommuner som tillämpar det här också tar efter, säger Teysir Subhi.

Beslutet om slopade egenavgifter sammanfaller i princip med Feministiskt initiativs sorti från kommunfullmäktige i Göteborg. I valet i september fick de 0,8 procent av rösterna, vilket inte var tillräckligt för att behålla platserna i kommunfullmäktige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV