Nyheter

Högergrupper i USA angriper transpersoner inför mellanårsvalet

Bild på attackannonserna som har spridits i 25 delstater i USA inför mellanårsvalet 2022.

Inför mellanårsvalet i USA satsar högergrupper miljontals dollar på annonser som attackerar transpersoner. En betydande del av annonserna är riktade till svarta och spansktalande väljare och innehåller falsk information om transpersoner, enligt den amerikanska hbtqi-organisationen Human rights campaign. 

Under den senaste månaden har politiska attackannonser som sprider falsk information och svartmålar transbarn och ungdomar spridit sig i minst 25 delstater, till exempel Texas, Illinois och Michigan. 

En rapport från Human rights campaign, avslöjar hur högergrupper spenderat stora pengar på politiska annonser som sprider felaktig information om transpersoner via TV, radio, mail och direktreklam.

Studien avslöjar att en betydande del av annonserna är riktade till svarta och spansktalande väljare

Stephen Miller (till höger) och Steve Bannon (till vänster)
Stephen Miller (till höger) och Steve Bannon (till vänster). Båda tidigare rådgivare för Donald Trump. FOTO: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT. 

Bakom många av attackannonserna är America first legal, en extremhöger organisation som grundades av den tidigare presidenten, Donald Trumps, seniora rådgivare Stephen Miller. Organisationen har lagt runt 43 miljoner kronor bara på radioannonser i städer som Atlanta, Philadelphia, Pittsburgh, Cleveland och Detroit. De är alla städer i konkurrenskraftiga delstater med en betydande del afroamerikanska väljare.

Radioannonsen innehåller en man som talar över dramatisk  musik och hävdar att barn har tvingats att ta pubertetsmedicin och genomgå operation.

I delstaten Colorado har ett dubbelsidigt vykort skickats hem till invånare i kvarter där en majoritet har latino bakgrund. 

Trots att frågor som rör transpersoner inte har högsta prioritet bland väljarna, har konservativ media och högergrupper till exempel använt sig av kontroverser kring transkvinnor som tävlar i damklassen inom olika idrotter, vilket har skapat flera rubriker under året.

Enligt rapporten är det inte bara högerns lobbygrupper som har valt att använda transfrågor för att få väljare. I delstaten Florida har den republikanske senatorn Marco Rubio spenderat runt 43 miljoner kronor på annonser med antitransretorik. 

Det är mycket jämnt inför mellanårsvalet i USA som är den 8 november. I flera stater skiljer det inte mer än tiotusentals röster mellan demokraterna och republikanerna.

Alla 435 platser i representanthuset, drygt en tredjedel av senaten och ett antal centrala guvernörsposter står på spel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV