Evenemang

Ljusmanifestation till minne av Novemberpogromen

ONSDAG 9 NOVEMBER, MALMÖ

Vi samlas varje år för att minnas och hedra alla de judar, romer, homosexuella, oppositionella och personer med funktionsnedsättning som föll offer för nazisternas utrotningspolitik.

Novemberpogromerna pågick mellan 7-13 november 1938 och nådde sin kulmen natten mellan 9-10 november då hundratals judar mördades av SA, Hitlerjugend och av civila. Många tvingades begå självmord och veckorna efter greps cirka 30 000 judar och skickades till koncentrationsläger, cirka 260 synagogor brändes ner och cirka 7500 butiker och judiska hem vandaliserades.

Att hedra nazismens offer innebär att bekämpa alla former av rasism och antisemitism här och nu. Snart kan Sverige styras av en brunblå regering. En regering som är beroende av ett parti med rötterna i den nazistiska rörelsen och med SS-veteraner bland grundarna.

Utvecklingen ser lika illa ut på många håll i Europa där nyfascism och rasism ständigt vinner ny mark och utgör ett alltmer accepterat inslag både i parlamenten och på våra gator. Med historiens lärdom vet vi att dessa krafter utgör ett reellt hot mot många människors liv, de hotar våra fri- och rättigheter och även demokratin i sig. Det finns inget utrymme för handfallenhet inför auktoritära krafter– inte en millimeter åt rasister och fascister.

I samarbete med ABF Malmö och Ung Vänster

Ljusmanifestation till minne av Novemberpogromen
ONSDAG 9 NOVEMBER
KL. 19:00
Möllevångstorget
Evenemang av Vänsterpartiet Malmö och ABF Malmö

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV