Evenemang

Natt och dimma på Panora

ONSDAG 9 NOVEMBER, MALMÖ

Till minne av Novemberpogromen specialvisar vi Alain Resnais kortdokumentär Natt och dimma – enligt Francois Truffaut ”den ädlaste och mest nödvändiga filmen som någonsin gjorts”.

Alain Resnais kortdokumentär är en av de första filmerna om förintelsen och den första som nådde ut till en bredare publik. Bara tio år efter krigsslutet var de fasansfulla minnena av mardrömmen fortfarande skarpa. Och Resnais är tydlig med att de aldrig får blekna, eller förminskas till torra texter och tårdrypande draman.

På 33 minuter sammanfattar han effektivt förintelsens mänskliga kollaps i en film som fräser av avsky och ilska över hur vi kunde låta detta hända. En omskakande påminnelse om hur krig ser ut i verkligheten.

Alain Resnais (f. 1922), utbildades vid franska filmskolan IDHEC. Under 50-talet blev han framgångsrik som dokumentärfilmare, och blev speciellt uppmärksammad för Natt och dimma 1955. Resnais spelfilmsdebut Hiroshima – min älskade väckte enorm uppståndelse och räknas som ett centralt verk i den franska nya vågen-rörelsen. Mest för att han skildrade tidsbegreppen på ett nytt vis, vilket han även gjorde i filmen I fjol, i Marienbad från 1961.

Känslig tittare? Vi vill gärna flagga för starka bilder. 

Natt och dimma på Panora
Ons 9 nov
Kl 18:00.
Biograf Panora
Friisgatan 19 D, Malmö
Fri entré! Biljett bokas här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV