Nyheter

Rekordmånga minoritetskvinnor kandiderar i mellanårsvalet i USA

Val Demings (till höger), som är demokrat och kandiderar till den amerikanska senaten för Florida, talar med medlemmar av södra Floridas latino community vid ett kampanjevenemang i Miami 2022.

Fler kvinnor än någonsin ställer upp i mellanårsvalet i USA i dag. Det är fler kvinnor både bland demokraterna och republikanerna och de kandiderar till statliga och federala poster över hela landet.

Kvinnor är underrepresenterade i amerikansk politik. Den nuvarande andelen kvinnor i kongressen upptar 27,5 procent av platserna, en siffra som är historiskt hög. Omkring 74 procent är demokrater och 26 procent av kvinnorna i kongressen är republikaner.

Enligt Center for american women and politics, som kartlägger kvinnors deltagande i politiken, och drivs av Rutgers university och State university of New Jersey, visar ny data att fler kvinnor ställer upp i årets mellanårsval än det historiska året 2018.

Bland annat visar data att rekordmånga demokratiska och republikanska kvinnor har vunnit sitt partis nominering och kandiderar till guvernörsposter.

Antalet minoritetskvinnor som ställer upp till representanthuset har också ökat och enligt data är det afroamerikanska och latino kvinnor som står för den största ökningen.

134 svarta kvinnor kandiderar till representanthuset, varav 105 demokrater och 29 republikaner.

Åtminstone 12 svarta kvinnor är kandidater från stora partier till guvernörsposten. Av dessa är elva demokrater och en republikan.

Minst 22 svarta kvinnor är stora partikandidater till den amerikanska senaten, av dem är 16 demokrater och sex republikaner.

Även republikanerna hade i år ett rekordstort antal kvinnor som sökte kandidaturer, men inte lika många av dem nominerades av sitt parti.

Rätten till abort central 

I kölvattnet av Högsta domstolens dom i juni, som tog bort den konstitutionella rätten till abort, har antalet unga kvinnor som registrerat sig sig för att rösta i USA ökat, detta enligt färska opinionsundersökningar.

I en undersökning med unga kvinnliga väljare framkom att abort är en viktig valfråga. I intervjuer med kvinnorna framkom att 76 procent av kvinnorna under 30 år ”kunde föreställa sig ett scenario där abort är det bästa alternativet för dem”.  

68 procent säger att ”brist på abortlagar och tillgång är ett stort problem i vårt samhälle” och 81 procent säger att Högsta domstolens beslut fick dem att tänka på risken att ”förlora flera friheter”.

I nyckelstater som Arizona, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin är rätten till abort en stor valfråga och valet kan  avgöra om abort förblir lagligt.

Enligt experter kan ämnet abort ha makten att överskrida partigränserna, eftersom det framställs som en rättighetsfråga, istället för bara en hälsofråga. 

FAKTA/Kvinnor i politiken i USA

1917 väljs Jeannette Rankin från delstaten Montana som första kvinna till representanthuset.  

Tre månader före valet 1920, fick kvinnor rösträtt. Miljontals kvinnor röstade för första gången den hösten. Sedan dess har har kvinnor haft platser i varje kongress.

Första kvinnan vald till båda kamrarna i kongressen var Margaret Chase Smith. 

I år är det 50 år sedan Shirley Chisholm skrev historia som första afroamerikanska kvinna att ställa upp i presidentvalet, under en tid då förtryck och rasism inte bara var systemisk, utan hyllades.

I landets historia har endast 45 kvinnor tjänstgjort som guvernörer, och det finns 19 delstater som aldrig har haft en kvinnlig guvernör.

2007, 90 år efter Jeannette Rankin väljs Nancy Pelosi in som representanthusets första kvinnliga talesman. 

Det nationella valet 1992, även kallat ”kvinnans år” var ett avgörande ögonblick och fördubblade i praktiken antalet kvinnor i kongressen över en natt. Den framgången fick också långtgående effekter på hur kvinnor uppfattades som politiker.