Nyheter

Basketstjärnan Brittney Griner till rysk straffkoloni

Brittney Griner oktober 2022.

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner fördes förra veckan från ett häkte i utkanterna av Moskva till en rysk straffkoloni, rapporterar Guardian.

Den dubbelt guldbelönade OS-medaljören stoppades och arresterades den 17 februari på flygplatsen i Moskva, där hon påträffats med cannabisolja i bagaget. Vita huset har fördömt tillfångatagandet och uppger att de förhandlar för hennes frigivande.

Griner har erkänt, och sagt att det var rent slarv att hon hade cannabisolja i väskan. Den 4 augusti dömdes hon dock till att avtjäna ett nio år långt straff i en rysk straffkoloni.

Enligt uppgifter från hennes legala representanter förs hon nu till en straffkoloni, men det lär ännu inte vara känt vilken slutdestinationen för Griner är.

Straffkolonierna härstammar från Stalineran, då de fungerade som arbetsläger. De ligger utspridda runtom i Sibirien. Det är barrackliknande byggnader och även om behandlingen av fångar har förbättrats avsevärt sedan Stalinepoken, beskrivs miljön som brutal, trångbodd och karaktäriserad av svåra förhållanden, rapporterar New York Times.

2012 vittnade en av medlemmarna i det ryska punkbandet Pussy Riot om att det inte fanns något varmvatten, inga varma kläder eller mediciner i det fängelse som hon och en annan bandmedlem satt fängslade i. Som ett resultat kunde människor som blev sjuka dö.

Läs även: 

220622 | Världens största kvinnliga basketspelare fängslad i Ryssland

220805 | Basketstjärnan Griner dömd till nio års fängelse i Ryssland

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV