Nyheter

Rättegång inledd mot terrormisstänkte Theodor Engström

Avgående centerledare Annie Lööf med sitt målsägarbiträde vid rättegången mot Theodor Engström som åtalats för terrorbrott under Almedalsveckan 2022.

På tisdagen började rättegången mot Theodor Engström som åtalas för terrorbrott för bland annat mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan.

Theodor Engström hade en plan och en lång lista på människor som han visade intresse för, bland annat författaren och verksamhetsledaren för Gottsunda dans och teater America Vera-Zavala, och den avgående ledaren för Centerpartiet, Annie Lööf, som också var på plats i rättssalen på tisdagen.

Theodor Engström åtalas för att ha dödat läkaren och psykiatrisamordnaren, Ing-Marie Wieselgren, på öppen gata i Visby under politikerveckan Almedalen och för att ha planerat att mörda Annie Lööf.

För en vecka sedan utvidgades åtalet mot honom till att även omfatta terrorism och åklagarmyndigheten ska försöka bevisa att mordet och mordplanerna inte bara riktade sig mot enskilda, utan mot hela det svenska samhället.

Erkännande under rättegången

Under tisdagens rättsförhandling erkände Engström att han dödat Wieselgren och att han är skyldig till terrorism. Han accepterade också skadeståndskrav och erkände att han också hade planer på att döda Annie Lööf i syfte att skapa rädsla.

En övervakningsvideo visar hur Engström passerar den 64-åriga kvinnan innan han vänder sig och börjar följa efter henne. Kort därefter högg han ihjäl henne med en kniv. 33-åringen greps i närheten av platsen innan han hann ta sig undan.

Rättegången pågår i fem dagar och en viktig fråga är om Engströms agerande kan betraktas som terrorism.

Idag vittnar Annie Lööf om händelsen i Almedalen och det hot och hat hon får utstå.

– Det tog mig hårt. Jag lever alltid med vetskapen att något kan hända. Det kommer väldigt nära, säger Annie Lööf under rättegången, enligt SVT:s direktrapportering.

Även terrormisstänkte Theodor Engström ska höras idag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV