Krönika

”Botten var inte nådd”

Annika Hirvonen.

”Botten var inte nådd. Inte med Tidöavtalet eller regeringsbildningen där miljödepartementet skrotades. För i tisdags kom budgeten. Rika män med fossildrivna bilar i storstäder är vinnarna (speciellt kungen). Förlorarna är alla som behöver en framtid och alla som redan berövats sin framtid i klimatförändringarnas spår”, skriver Annika Hirvonen.

Två kvällar före budgeten presenterades stod självaste klimat- och miljöministern i TV på bästa sändningstid och förklarade att det skulle satsas på våtmarker. Till och med det är osant. “Satsningen” består i själva verket av att man skär ner på naturvård och byter namn på pengar som redan gick till våtmarker. Klimatministern fortsätter sedan med att förklara att regeringen visst ska nå klimatmålen. I budgeten står motsatsen. Klimatmålen till 2030 kommer inte att nås. Så skriver regeringen själv. Och det beror på den nya regeringens politik. De skriver liksom själva att den gamla regeringens politik hade nått målen.

Den största satsningen i budgetpropositionen är på att göra fossila bränslen billigare. 

Den största satsningen i budgetpropositionen är på att göra fossila bränslen billigare. Det bekostar man genom att göra elbilar dyrare. En effektivare politik för att misslyckas med klimatmålen för trafiken till 2030 kan man leta efter. Och leta har regeringen också gjort. De kvaddar även reduktionsplikten – kraven på att biodrivmedel ska blandas in allt mer i bensinen. Allt mitt under FN:s klimattoppmöte. De skäms inte. Och varför skulle de skämmas? De tycker ju fortfarande att allt som är fel i Sverige är Miljöpartiets fel. 

Lyssnar man på den liberalpartistiska klimatministern är resonemanget tydligt: “Många ogillade Miljöpartiets politik och röstade på partier som inte ville ha MP:s politik (det vill säga SD). Därför måste regeringen nu genomföra den här klimatdåliga politiken.” Och det kanske kunde vara sant att Liberalerna var tvungna att genomföra den här klimatdåliga politiken om det var så att det inte fanns något annat alternativ att välja på. Men Liberalerna har valt. De har valt att ge SD makten att tvinga dem till katastrofal klimatpolitik. De har valt bort att bilda en majoritet med partier som hade en politik för att nå klimatmålen. De väljer varje dag. 

Men Liberalerna har valt. De har valt att ge SD makten att tvinga dem till katastrofal klimatpolitik.

För mig känns det hela så surrealistiskt. Den skamlösa oärligheten skaver i en svensk tradition av ett helt annat sätt att förhålla sig som politiker.

Oärligheten ställer högre krav på granskning. Men samtidigt som det är lättare än förr att hitta skavet mellan vackra ord och handling känns det som att många trevat. Det kan väl inte vara så illa som de säger? Tvivlet får många att avvakta med sin kritik. När förslagen kommer får vi se. Kanske presenterar regeringen något som kompenserar för den här katastrofen sen? Inte i den här budgeten i varje fall. Botten var inte nådd. 
 
Annika Hirvonen, riksdagsledamot och gruppledare i riksdagen för Miljöpartiet 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV