Nyheter

Viktiga landsegrar för aborträtten i mellanårsvalet i USA

Aborträttsaktivister reagerar när de preliminära resultaten kommer in för Michigan och delstaten röster för att skydda aborträttigheter.

Det första stora valet efter USA:s högsta domstols abortbeslut i juni innebär att tre delstater går mot att stärka skyddet för aborträtten och garantera tillgång till abortvård. Detta efter folkomröstningar i samband med mellanårsvalet.

Republikanerna kommer sannolikt att ta kontroll över en, och kanske båda,  kamrarna i kongressen när alla röster är räknade. Trots det firade demokraterna efter tisdagens mellanårsval, när det stod klart att deras parti trotsade förväntningarna om betydande förluster i valet.

Motreaktionen mot just högsta domstolens beslut att upphäva aborträtten från 1973 lär ha varit en stor anledning.

Sommarens beslut lämnade frågan om aborträtt till staterna. I delstaterna Vermont, Kalifornien, Michigan, Montana och Kentucky – fick väljarna därför ta ställning till abortrelaterade frågor på valsedeln i år.

Vermont blev den första delstaten i landet att ändra sin konstitution för att skydda ”reproduktiv autonomi”, efter att en stor majoritet av väljarna röstat för det. Abort skyddades egentligen redan under en delstatslag som antogs 2019, men ändringen stärker dessa rättigheter.

Väljare för rätten till abort utanför en valstuga i delstaten Vermont
Väljare för rätten till abort utanför en valstuga i delstaten Vermont. FOTO: Kristopher Radder/AP/TT. 

Som väntat godkände även väljare i Kalifornien en liknande åtgärd som skyddar rätten till abort.

Även i Michigan röstade invånarna för att ändra sin delstats konstitution för att skydda aborträttigheter och sätta ett definitivt slut på ett förbud mot abort från 1931. Utfallet innebär också stärkt rätt för kvinnor att fatta graviditetsrelaterade beslut om abort och andra reproduktiva tjänster, såsom födelsekontroll utan inblandning av tredje part.

I delstaten Kentucky, som förbjöd abort omedelbart efter att högsta domstolen upphävde Roe mot Wade, avvisade väljarna i tisdags en föreslagen ändring i delstatens konstitution som skulle innebära att det inte finns någon rätt till abort enligt statsförfattningen. En sådan ändring skulle troligen ha gjort det omöjligt att häva Kentuckys två abortförbud.

Det nästan totala abortförbudet kommer att utmanas i i en juridisk tvist som väckts av abortkliniker i delstaten. Kentuckys högsta domstol kommer att ta upp fallet inom kort.

I Montana är abort lagligt. I folkomröstningen som nu hölls fick väljarna ta ställning till ett förslag om att läkare skulle vara skyldiga att försöka rädda alla spädbarn och foster som kommit ut, även efter en abort. Förslaget förkastades.

Montanas lagstiftare antog ett flertal abortbegränsningar 2021, bland annat ett förbud för abort efter den 20:e graviditetsveckan, restriktioner för medicinsk abort och krav på ultraljud.

Andra delstatslagstiftare och aktivister lägger redan grunden för att kunna ha abort på valsedeln i flera delstater i valet 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV