Nyheter

FN vädjar till Iranregimen att släppa fängslade barn

Evinfängelset i Iran.

Hundratals barn och unga personer har misshandlats och eller fängslats sedan protesterna i Iran startade för ett par månader sedan. Och minst 50 barn har dödats, enligt iranska advokater och människorättsaktivister. FN uppmanar på tisdagen den iranska regimen att släppa de fängslade.

Unga personer har varit regeringens och säkerhetsstyrkornas måltavlor under utbredda nedslag mot demonstranterna. Minst 14 000 personer har arresterats, enligt FN. Enligt människorättsgrupper utgör de minderåriga mellan 500 och 1000 av dessa personer.

Människorättsorganisationer rapporterar också att i ungdomsfängelserna har barn tvingats genomgå beteendeterapi under uppsikt av präster och psykologer som intalar barnen att de har begått synd och att de måste acceptera sina misstag, rapporterar New York Times, som också skriver att barn som vägrat har tvingats ta stark psykofarmaka.

Jeremy Laurence, talesperson för FN:s högkommissariat för de mänskliga rättigheterna, sade på tisdagen att FN uppmanar den iranska regimen att dra tillbaka anklagelserna mot de fängslade demonstranterna.

Samtidigt utfärdade FN:s människorättskontor en varning om att Iran bara kan utdöma dödsstraff för de allra ”allvarligaste brotten” enligt internationell lag – detta på grund av oro för att vissa demonstranter kan riskera dödsstraff.

– Istället för att öppna upp för dialog utifrån legitima klagomål, svarar myndigheterna på de historiska protesterna med hårdare tag” sade Jeremy Laurence vid FN-pressbriefingen i Genève.

Enligt honom har minst tio personer som deltagit i fredliga demonstrationer anklagats för brott som är belagt med dödsstraff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV